T-Mobile US, ABD Savunma Bakanlığı tarafından toplam 2,7 milyar dolar değerindeki on yıllık bir sözleşmenin parçası olarak ABD Donanması için telekom hizmetleri ve ekipman tedarik etmek üzere kablosuz sağlayıcılardan birisi olarak seçildi. Spiral 4 anlaşması, Savunma Bakanlığı tarafından hizmet personeli ve sivil çalışanlara iletişim sağlamak üzere devreye sokulan kablosuz ve telekomünikasyon hizmetleri çerçevesinin en güncel versiyonu.
Sözleşme aslında sadece T-Mobile ile sınırlı değil. AT&T ve Verizon da dahil olmak üzere ABD’nin “üç büyük” operatörünün tamamı da Spiral 4 programı için seçilerek, Savunma Bakanlığı kurumlarının önümüzdeki on yıl boyunca kablosuz hizmetleri ve kitleri için sipariş vermelerinin önünü açıyor. Ancak T-Mobile’ın yabancı bir firmaya (Alman Deutsche Telekom) ait olması, tedarikçi olarak seçilmesini enteresan hale getiriyor.
T-Mobile, çok ödüllü sözleşme ses, veri, sabit kablosuz, Nesnelerin İnterneti ve mobilite yönetimi çözümlerini içerdiğinden, savunma müşterilerinin 5G ağını – ve daha sonra uzay bağlantı hizmetlerini – hükümet operasyonlarının “gelişen” gereksinimlerini karşılamak için kullanmasını bekliyor. Gelecekte devlet kurumları da Starlink uydu ağı üzerinden T-Mobile’dan iletişim hizmetleri satın alabilecek.
T-mobile güvenlik endişelerini beraberinde mi getiriyor?
T-Mobile US, her ne kadar ABD merkezli bir şirket olarak yönetilse de çoğunluk hissesi Deutsche Telekom’a ait. Bu durum, Savunma Bakanlığı ihaleleri gibi hassas ihalelerde güvenlik endişelerini de beraberinde getirebiliyor. Ayrıca firmanın güvenlik bağlamında mükemmel bir sicile sahip olmadığını ve hem 2021’de hem geçtiğimiz yıl veri ihlalleri yaşadığını unutmamak gerekiyor.
Öte yandan Verizon’a göre Spiral 4, Donanma Bakanlığı’na (DoN) odaklanan selefine kıyasla Savunma Bakanlığı’nı daha geniş bir şekilde kapsıyor. Bununla birlikte, Savunma Bakanlığı’nın Spiral 3’ü kullanması için Savunma Bakanlığı Ofisi’nin önceki yetkisinin yeni sözleşmeye taşınacağı belirtildi. Verizon, Spiral 4’ün endüstri standartlarındaki gelişmeleri, teknolojideki ilerlemeleri ve daha rekabetçi fiyatlandırma planlarını da içerdiğini iddia etti.
Verizon’un savunma portföyü başkanı David Rouse, “Verizon’un Spiral 4’e dahil edilmesi, Spiral 3 de dahil olmak üzere federal kurumlarla dijital modernizasyon ortaklığı geçmişimiz sayesinde geliştirilen, DoN’un kritik görev iletişimine yönelik sofistike taleplerine ilişkin anlayışımızı temsil ediyor” dedi.
ABD hükümeti ve kamu ihalelerini izleyen Washington Technology sitesine göre, Spiral 4 sözleşmesinde yedi şirkete pozisyon verildi ve diğer dördü MetTel, Hughes Network Systems, Real Mobile ve WidePoint oldu.
Site, bir önceki sözleşme olan Spiral 3’ün tamamlanma tarihinin 2 Haziran olduğunu ve 993 milyon dolarlık yükümlülüğün bu sözleşmeden geçtiğini, AT&T’nin bunun 406.9 milyon dolarını alarak en büyük alıcı olduğunu belirtti.