Facebook, kullanıcılarının verilerini toplayarak bunları üçüncü parti şirketlere satıyor ve bu ticaretten de büyük paralar kazanıyor. Reklamverenler, araştırma şirketleri, pazarlama şirketleri bu verileri işleyip kullanarak, önemli kazançlar elde edebiliyorlar. Yani veri ticareti çok önemli bir kazanç kaynağı.
Kullanıcı mahremiyeti
Ancak Cambridge Analytica olayında olduğu gibi, bazı şirketlerin bu verileri etik dışı yöntemlerle kullanıp kullanıcıları mağdur ettiği görülebiliyor.
Fakat, Facebook’un veri ticaretinde, kullanıcıların verilerini yasalar çerçevsinde işleyip işlemediği şimdi ABD’de en büyük tartışma konularından birine dönüştü. Kullanıcıların mahremiyetini ve güvenliğini sağlamakla görevli olan Facebook’un, sınırları yasalarla belirlenmiş olan veri ticareti konusunda suç işleyip işlemediğini tespit etmek isteyen ABD Adalet Bakanlığı, Facebook’u ağır bir soruşturma altına aldı.
Üstelik bu bir “ticari” soruşturma değil, bir adli suçlama soruşturması. Dolayısıyla, eğer Facebook’un yasaları çiğnediği tespit edilirse, Zuckerberg dahil, pek çok Facebook yöneticisinin başı çok ağrıyacak.