ABD 300 milyonu aşkın vatandaşıyla çok kalabalık bir ülke. Ülkenin ayrıca dünyanın en gelişmiş teknolojilerine sahip olduğunu da bilmeyen yok. Ancak tüm o gelişmiş teknolojilere rağmen ABD devletinin hala bazı alanlarda çok eskimiş teknolojileri kullanmaya devam ettiği, üstelik de bu ısrarını sürdürmek için her yıl milyarlarca dolar harcama yaptığı yeni yayınlanan raporlarla ortaya çıktı.
Başkan Obama’nın 2017 yılında devletin IT ihtiyaçları için öngördüğü 89 milyar dolarlık dev bütçenin detaylarında, ülkede çoğu kamu kurumunun hala eski teknolojileri kullandığı bilgisi yer alıyor.
Medyada yayınlanan sansasyonel haberlere göre ülke nükleer misillerini kontrol eden bilgisayarlarda hala 5,25 inçlik disketler kullanıyor ancak bu buz dağının sadece görünen kısmı.
Bazı vergi dairelerinde, 56 yaşında bilgisayarların kullanıldığının ortaya çıkması tüm ABD’yi şoke den detaylardan bir diğeri. Vergi mükelleflerinin işlemlerini yapmak için kullanılan bilgisayarların, tarihteki ilk bilgisayarlardan bazıları olması, vatandaşlar arasında tepki çekti. Üstelik bu birimlerin, söz konusu eski bilgisayarları değiştirmek için bütçe ayırmak yerine, bilgisayarların bakım ve onarımları için bütçe ayırıyor olmaları ayrı bir gariplik olarak raporda göze çarpıyor. Yine pek çok başka devlet kurumun da eskimiş yazıcılar, eskimiş bilgisayarlar, eski telefonlar, eski televizyonlarla dolu olduğu dikkat çekiyor.
Öte yandan devlet kurumlarını endişelendiren asıl mesele, modern sistemlere geçiş yapmak için sadece bilgisayarı değil, tüm alt yapı sistemini değiştirmenin gerekmesi ve bunun için aylar-yıllar sürebilecek yazılım entegrasyonu ve güvenlik testlerinin gerekmesi. Kurumlar, tüm bu güncelleme süreçlerinin ise bakım onarım, uzman yetiştirilmesi maliyetinden daha pahalıya mal olacağını düşünüyor. Üstelik, nükleer misilleri kontrol eden eski bilgisayarlar örneğinde, yeni sistemlerde meydana gelebilecek öngörülemeyen bir güvenlik açığının, tüm dünyayı yok edebilecek nükleer savaşlara yol açma tehlikesi bulunuyor. Dolayısıyla, ABD bazı eski sistemleri olduğu gibi eski bırakarak bu sistemleri kullanacak yeni uzmanlar yetiştirmeyi daha güvenli ve düşük maliyetli buluyor.