Techinside Google News
Techinside Google News

ABD ve Çin, yapay zeka ile birlikte gelen tehlikelere karşı tedarik zincirlerini korumak için koalisyon kurdu!

Yapay zeka yönetimi konusunda beklenmedik bir adım atan Çin ve ABD, büyük dil modellerinin (LLM) tedarik zincirlerindeki güvenliği için dünya çapında ilk uluslararası standardı geliştirmek üzere iş birliği yaptı.
- Advertisement -

Yapay zeka merkezli bu yeni standardın oluşturulmasında Çin’in önde gelen şirketleri Ant, Baidu ve Tencent ile ABD merkezli teknoloji devleri Google, Meta ve Microsoft birlikte çalıştı.

‘Büyük Dil Modelleri İçin Tedarik Zinciri Güvenlik Gereksinimleri’ adıyla duyurulan inisiyatif, bugün Şanghay’daki Dünya Dijital Teknoloji Akademisi’nde (WDTA) tanıtıldı.

Standart, LLM’lerin tüm yaşam döngüsünü kapsayarak veri sızıntıları, model manipülasyonu ve tedarikçi uyumsuzluğu gibi güvenlik risklerini önlemeyi hedefliyor. Kılavuzun taslağını ve gözden geçirilmesini, ABD ve Çinli şirketlerin yanı sıra, Cloud Security Alliance Greater China Region ve Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi gibi önde gelen akademik ve endüstriyel kuruluşlar gerçekleştirdi.

Birleşmiş Milletler Bilim ve Teknoloji Geliştirme Komisyonu Başkanı ve WDTA Onursal Başkanı Peter Major, “Yapay zeka ile ilgili standartlar konusunda uluslararası iş birliği, yapay zekanın çeşitli sektörlerdeki etkisi arttıkça giderek daha kritik hale geliyor.” dedi.

WDTA, bir blog yazısında, “Bu uluslararası iş birliği, yapay zekayla ilişkili riskleri yönetmek ve aynı zamanda toplumlar için maksimum faydayı sağlamak açısından hayati öneme sahiptir.” açıklamasında bulundu.

Yapay zeka sohbet robotları

Generatif AI teknolojileri gelişmeye devam ederken, şirketler güvenliği artırmak için daha fazla önlem alınması gerektiğini savunuyor. OpenAI CEO’su Sam Altman, daha önce “tam yığın güvenlik çabaları” çağrısında bulunmuştu.

ABD’nin Çin’in teknolojik ve askeri ilerlemelerini ihracat kısıtlamalarıyla engelleme niyetine rağmen, iki ülke bu konuda iş birliği yaparak karşılıklı olarak kabul edilebilir ve net bir kılavuz oluşturmanın önemini vurguladı. Ayrıca, Çin, generatif yapay zekayı düzenleyen ilk ülke olurken, diğer ülkeler ve bölgeler bu konuda henüz geriden gelmeye devam ediyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir