AB Yapay Zeka Yasası’nın ilk yükümlülüklerinin yürürlüğe girmesiyle Yapay Zeka düzenlemeleri için yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. Tam uyumluluk gereklilikleri 2025 ortasına kadar yürürlüğe girmeyecek olsa da, AB YZ Yasasının ilk aşaması 2 Şubat’ta başlıyor ve belirli Yapay Zeka uygulamaları üzerinde önemli yasaklar içeriyor. AB’de faaliyet gösteren dünya çapındaki işletmeler artık katı kurallara ve yüksek risklere sahip bir düzenleyici ortamda gezinmek zorunda.
AB Yapay Zeka Yasası
Yeni düzenlemeler, birkaç yüksek riskli YZ sisteminin konuşlandırılmasını veya kullanılmasını yasaklıyor. Bunlar arasında sosyal puanlama, duygu tanıma, kamusal alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama gibi uygulamalar ve Yasa kapsamında kabul edilemez olarak değerlendirilen diğer senaryolar yer alıyor.
Kuralları ihlal ettiği tespit edilen şirketler, küresel yıllık cirolarının yüzde 7’sine varan cezalarla karşı karşıya kalabilir ve bu da kuruluşların kısıtlamaları anlamasını ve bunlara uymasını zorunlu hale getirir. Informatica İklim, Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka Baş Stratejisti Levent Ergin, “Sonunda geldi. Hala aşamalı bir yaklaşım içinde olsak da, işletmelerin AB Yapay Zeka Yasası’na yönelik zorlu hazırlıkları şimdi nihai testle karşı karşıya kalacak” diyor.
Informatica İklim, Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka Baş Stratejisti Levent Ergin’in, AB Yapay Zeka Yasası’nda getirilen düzenlemelerin Avrupa Birliği ve ötesindeki işletmeler için ne anlama geldiğine ilişkin bir makale için çekilen vesikalık fotoğrafı.
Ergin, uyumluluk gerekliliklerinin çoğu 2025 ortasına kadar yürürlüğe girmeyecek olsa da, erken yasakların belirleyici bir ton oluşturduğunun altını çiziyor. Ergin: “İşletmeler için 2025’teki baskı iki yönlüdür. Veri kalitesi ve mevzuat belirsizliği ile ilgili zorlukları aşarken yapay zeka yatırımlarından elde edilen somut yatırım getirisini göstermeleri gerekiyor. AB’deki büyük işletmelerin yüzde 89’unun üretken YZ girişimleri için çelişkili beklentiler bildirmesiyle, bu durum şimdiden mükemmel bir fırtınaya dönüşmüş durumda. Aynı zamanda, yüzde 48’i teknoloji sınırlamalarının YZ pilotlarının üretime geçmesinin önündeki en büyük engel olduğunu söylüyor” dedi.
Şirketler uyum sağlamak için veri kalitesine yaklaşımlarını güçlendirmeye öncelik vermelidir. Ergin: “Veri kalitesini ve yönetişimini güçlendirmek artık isteğe bağlı değil, kritik önem taşıyor. Hem uyumluluğu sağlamak hem de yapay zekanın değerini kanıtlamak için işletmeler, verilerin doğru, bütünsel, entegre, güncel ve iyi yönetildiğinden emin olmak için yatırım yapmalıdır” diyor.