Site icon TechInside

AB yapay zeka mevzuatı ticari hakları ele alıyor

Yapay zeka paydaşlarını bir araya getiren 6.TRAI Çalıştayı’nın raporu yayınlandı 

Yeni bir AB yapay zeka mevzuatı taslağı, geliştiricilerin telif hakkıyla korunan içerik konusunda yeni şeffaflık yükümlülükleriyle karşı karşıya kalmasıyla, ticari fikri mülkiyeti yapay zeka firmaları tarafından gizlice kazınmaktan daha iyi koruyabilir.

Uzun zamandır beklenen Yapay Zeka Yasası, geliştiricileri büyük dil modellerini (LLM’ler) eğitmek için telif hakkıyla korunan materyalleri toplayıp kullandıklarında ifşa etmeye zorlayabilir. Bundaki amaç, firmaları izinsiz kullanılan kaynak kodu gibi bilgilere sahip olmaktan korumak. Tasarı, verilerin izinsiz kullanımına karşı korumaya ek olarak şirketlere, birlikte çalıştıkları yapay zeka firmalarının etik kaynaklı, telif hakkı olmayan verileri kullanma derecesini belirlemeleri için yasal dayanaklar sunacak.

Fikri mülkiyet konusunda dikkat çekiliyor

Bu, işletmeleri, bilmedikleri halde çalıntı fikri mülkiyet (IP) içeren araçların kullanımıyla ilgili maliyetli yasal savaşlardan kurtarabilir. Tasarının ayrıca yapay zeka modellerini risk faktörlerine göre ‘minimum’dan ‘kabul edilemez’e kadar  sınıflandırması bekleniyor.

Kuruluşların bir yapay zeka aracının risklerinin kullanım durumlarına ağır basıp basmadığını değerlendirmek için kullanabilecekleri net kriterler sağlamayı amaçlıyor.

Yüksek riskli yapay zeka sistemleri, canlı yüz tanıma gibi “kişilerin sağlığı ve güvenliği veya temel hakları için önemli riskler” arz edenler olarak tanımlandı. Bunlar, ek şeffaflık yükümlülüklerine tabi olacaktır.

Şu anda firmalar, veri kazıma izni konusunda kafa karıştırıcı bir düzenleyici ortamla karşı karşıya. Geçen yıl ABD’de hiQ Labs ve LinkedIn arasında meydana gelen bir dava, web scraping’in federal yasayı ihlal etmediği sonucuna vardı. Ancak mahkeme, fikri mülkiyet hırsızlığı iddialarının uygulamanın yasallığının nasıl etkilenebileceği konusunda bir karar vermedi.

Exit mobile version