Site icon TechInside

AB üye ülkelerdeki dijital dönüşümü raporladı

Avrupa Birliği son dönemde dijitalleşme yolunda atılan adımları değerlendiren son derece kapsamlı bir rapor yayınladı. Dijital On Yılın Durumu hakkında bugün yayınlanan ilk rapor, dijital açıdan daha egemen, dirençli ve rekabetçi bir AB’yi güçlendirmek için dijital dönüşüm gerçekleştirme yolunda kaydedilen ilerlemeye kapsamlı bir bakış sunuyor. AB’nin Avrupa’nın 2030 amaç ve hedeflerindeki dijital beceriler, dijital altyapı, Yapay Zeka (AI) kullanımı da dahil olmak üzere işletmelerin dijitalleşmesi ve kamu hizmetlerinin dijitalleşmesi raporda odaklanılan konular arasında.

Bir dizi yıllık raporun ilki olan 2023 raporu aynı zamanda AB üyesi devletlere mevcut yatırım eksikliklerini gidermek, Avrupa’da dijitalleşme ve dijital dönüşümü hızlandırmak ve Dijital On Yıl Politika Programı (DDPP) hedeflerine ulaşma çabalarını yoğunlaştırmak için kolektif eylem çağrısı. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından kabul edilen ve 9 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren DDPP, AB ve ulusal makamlar arasında işbirliğine dayalı bir yönetişim sistemini içeriyor. 

Yayınlanan rapor özetinde, “2023 raporunun yatay tavsiyeleri ve ülkeye özel tavsiyeleri ileriye dönük net ve işlevsel bir yol sunmaktadır. Tavsiyeler, ortak hedeflerimize nasıl ulaşılacağı konusunda Komisyon ve Üye Devletler arasındaki tartışma ve işbirliğinin temelini oluşturacaktır. Bu çalışma, yeni uygulamaya konulan Avrupa Dijital Altyapı Konsorsiyumları (EDICs) da dahil olmak üzere büyük ölçekli çok ülkeli projelerin uygulanması yoluyla desteklenecektir,” deniliyor.

AB genelinde 5G kapsama için 200 milyar Euro gerekli

Raporda ele alınan çeşitli alanlardaki temel bulgular ise dikkat çekici. Rapora göre örneğin dijital dönüşüm altyapısı ve güvenli bağlantı alanında 2030 yılına dek herkes için gigabit kapsama alanı ve nüfusun yoğun olduğu tüm bölgelerde 5G performanslı ağlar bulunmasının önemine vurgu yapılmakta. Raporda “Şu anda, gigabit bağlantı sağlamak için kritik önem taşıyan fiber ağlar hanelerin yalnızca %56’sına ulaşırken, 5G kapsamı nüfusun %81’ini kapsıyor ve kırsal alanlarda bu oran %51’e düşüyor. Bununla birlikte, 5G bağımsız ağların konuşlandırılması gecikmekte ve 5G, son kullanıcıların beklentileri ve sektörün ihtiyaçları açısından kalite açısından hala yetersiz kalmaktadır. Kırsal kesimdeki hanelerin %55’ine hala herhangi bir gelişmiş şebeke hizmet vermemektedir ve %9’u henüz hiçbir sabit şebeke tarafından kapsanmamaktadır,” deniliyor. Rapora göre AB genelinde tam gigabit kapsamının yanı sıra nüfusun yoğun olduğu tüm bölgelerde 5G kapsamının sağlanması için en az 200 milyar Euro kadar ek yatırım yapılması gerekli.

Söz konusu raporda yarı iletkenler alanından işletmelerin dijitalleşmesine, sürdürülebilir bir dijital dönüşümden kamu hizmetlerinin dijitalleştirilmesine kadar pek çok alanda AB genelindeki mevcut genel resim ve yapılması gerekenler listeleniyor.

Exit mobile version