Görüşmelerine başlanan AB pil yasası telefon maliyetini düşürülebilir. Yasa, telefonlarda değiştirilebilir pil kullanılmasını istiyor.
Apple, yeni AB düzenlemeleri uyarınca iPhone’ların içindeki pilleri kullanıcı tarafından değiştirilebilir hale getirmek zorunda kalabilir. Ancak yeni yasalar muhtemelen süper ucuz Android cihazlar için hattın sonu anlamına geliyor.
AB yasaları çerçevesinde üreticilerin 2027 yılına kadar akıllı telefonlara ve tabletlere kolayca değiştirilebilen piller koyması gerekecek. Düzenlemenin arkasındaki fikir, üreticileri cihazlarını yeniden tasarlamaya zorlayarak yalnızca ürün tasarımcıları için ek iş yaratmak değil. Bunun yerine amaç, pil geri dönüşümünü artırmak, cihazların daha uzun süre dayanmasını sağlamak, pil standartlarını iyileştirmek ve kadmiyum gibi değerli minerallerin daha iyi kullanıldığı döngüsel bir ekonomi yaratmak gibi temel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak.
AB, kolayca değiştirilebilen piller talep ediyor
Ayrıca yasa, hücrelerde kullanılan malzemelerin menşei noktasını izlemeyi amaçlayan “pil pasaportlarını” tartışıyor. Yasa ayrıca etkili yenileme, değiştirme ve geri dönüşüm programları sunma sorumluluğunu pil/cihaz üreticilerine yüklüyor. Yasa önerisi ile gelmesi beklenen diğer gereksinimler ise şu şekilde:
- Üreticilerin, normalde çöp sahasına gidecek olan taşınabilir pillerin yüzde 63’ünü 2027’nin sonuna kadar toplaması ve bu oranın 2030’un sonunda yüzde 73’e çıkması bekleniyor.
- Atık pillerden lityum geri kazanımının 2027’ye kadar yüzde 50 ve 2031’e kadar yüzde 80 olması gerekecek.
- Pillerin, yüzde 16 kobalt gibi belirli bir minimum miktarda geri dönüştürülmüş malzeme içermesi gerekecek.
Apple’ın iPhone tasarımını değiştirmesi gerekmeyebilir. İçinde kalıcı pil bulunan iPhone’ların bu düzenlemeler kapsamında yasağa tabi olmayacağı iddia ediliyor. Bu rapor, yasanın yerleşik bir pile sahip olmanın sorun olmadığını söylediğini iddia ediyo. Rapor ayrıca su geçirmez cihazlar için istisnalar öneriyor. Diğer bir potansiyel muafiyet ise su yalıtımı. Apple’ın gelecek planlarından birinin, kablosuz şarj kullanan tamamen entegre, kapalı cihazlar yaratmak olduğunu biliyoruz. Bunlar su geçirmez olacak ve pil sağlığındaki iyileştirmeler ve mevcut geri dönüşüm ve onarım programlarının genişletilmesiyle birlikte, AB ile paylaştığı sürdürülebilirlik ve döngüsel üretim hedefini desteklerken düzenlemenin kısıtlamaları içinde kalabileceğini gösteriyor.