Avrupa Birliği düzenleyicileri, Apple ve Meta’nın dijital ekonomide rekabeti artırmayı amaçlayan yeni bir yasayı ihlal ettikleri için cezalandırılan ilk şirketler olduğunu söyledi. Bu, teknoloji devlerinin bir dizi düzenleyici aksaklıktan sonuncusuydu.
AB Dijital Rekabet Yasası birçok teknoloji şirketini etkiliyor
Apple, 2022’de kabul edilen Dijital Piyasalar Yasası’nı ihlal ettiği için 500 milyon Euro (570 milyon dolar) para cezasına çarptırılırken, Meta ise 200 milyon Euro (230 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı. AB Dijital Rekabet Yasası, büyük teknoloji şirketlerinin, kullanıcılar ve işletmelere tek taraflı olarak gereklilikler getirebilen dijital kapıcı konumlarını kötüye kullanmalarını engellemeyi amaçlıyor.
27 ülkeden oluşan bloğun yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’na göre Apple, uygulama geliştiricilerinin müşterilerle satışlar ve diğer teklifler hakkında nasıl iletişim kurabileceklerini kısıtlayarak AB Dijital Rekabet Yasası’nı ihlal etti. Meta, kullanıcıları kişisel verilerinin reklam hedeflemek için kullanılmasına izin vermeye veya Facebook ve Instagram’ın reklamsız sürümleri için abonelik ücreti ödemeye zorlayan bir “rıza veya ödeme” sistemi uygulayarak bunu ihlal etti.
ABD ve Avrupa Birliği ticaret, tarifeler ve Ukrayna’daki savaş konusunda çekişirken, AB Dijital Rekabet Yasası kapsamındaki cezalar dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin piyasa gücünü ele alma konusunda bir fikir birliği olduğunu gösterdi. Teknoloji devleri, iletişim, ticaret, bilgi ve daha fazlası için gerekli olan ürün ve hizmetlerin sahipleri olarak trilyonlarca dolarlık hisse değeri biriktirdiler.
ABD’de Google, arama ve reklamcılık işindeki gücünü kötüye kullandığı için geçen yıl iki büyük antitröst yenilgisi aldı. Meta, satın almalar yoluyla rekabeti ezdiği suçlamalarıyla Washington’da yargılanıyor. Amazon ve Apple da ABD antitröst davalarıyla karşı karşıya.
Avrupalı yetkililer, kararların Amerika Birleşik Devletleri ile ticaret müzakereleriyle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi, ancak Trump yönetiminin nasıl tepki vereceği belirsiz. Şubat ayındaki bir Beyaz Saray yazısında, yetkililerin, AB Dijital Rekabet Yasası veya yasadışı çevrimiçi içerik ve dezenformasyonu engellemeye odaklanan bir yasa olan Dijital Hizmetler Yasası kapsamında Amerikan teknoloji şirketlerini hedef alması durumunda misilleme yapmayı düşünecekleri söylendi.
Meta, karara itiraz etme olasılığının yüksek olduğunu belirterek, bunun Amerikan şirketlerine yönelik bir saldırı olduğunu ve hizmetlerine yüksek vergiler uygulanması anlamına geldiğini söyledi.