Avrupa Komisyonu, teknoloji devleri Apple ve Google‘a, uygulama mağazalarındaki içerik denetimi konusunda Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) uyumlarını açıklamaları için çağrıda bulundu. Perşembe günü yapılan açıklamada, Komisyon, DSA kapsamında çevrimiçi platformlarda risk yönetimi konusunu netleştirmelerini ve bu hizmetlerin sağlayıcılarından, özellikle App Store ve Google Play gibi platformlar üzerinden satılan uygulamalara yönelik sistemik riskleri nasıl belirledikleri hakkında detaylı bilgi talep etti.
AB yetkilisi yaptığı açıklamada, “Komisyon, dijital hizmet sağlayıcılarından aldığımız raporlara ek olarak, App Store ve Google Play gibi büyük çevrimiçi platformlardaki risklerin nasıl değerlendirildiğine dair daha fazla şeffaflık bekliyor. Bu, hem kullanıcıların hem de işletmelerin dijital ortamda daha güvenli bir deneyim yaşamalarını sağlamak amacıyla yapılan önemli bir adımdır.” dedi. 15 Ocak 2024 tarihine kadar süre verilen bu talep, Apple ve Google‘ın yanıt vermesi için belirlenen son tarih.
Apple ve Google, bu yıl yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası çerçevesinde, yasadışı içerik ve çevrimiçi güvenlik riskleriyle mücadelede yeni yükümlülükleri karşısında benzeri görülmemiş bir yasal inceleme ile karşı karşıya. Komisyon, AB’nin soru listesinin tavsiye sistemleri, çevrimiçi reklamlar, kullanıcı verilerinin güvenliği ve gizliliği gibi geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirterek, soruların şeffaflık ve kullanıcı güvenliği odaklı olduğunu vurguladı.
Bu gelişme, Apple ve Google‘ın DSA kapsamında karşılaştığı yasal zorlukları ve yeni düzenlemelere uyum sağlama sürecini daha yakından takip etme fırsatı sunarken, her iki şirketin de bu taleplere nasıl yanıt vereceği ve potansiyel mali yükümlülüklerle nasıl başa çıkacakları merak konusu oldu. Apple ve Google, DSA‘yı ihlal etmeleri durumunda yıllık küresel gelirlerinin %6’sına kadar para cezasına çarptırılabilir, bu da büyük teknoloji şirketleri için önemli bir finansal etki anlamına geliyor.