Techinside Google News
Techinside Google News

Şirket içi teknoloji eğitimleri

- Advertisement -

Japon devi Sony’nin, ABD Hollywood’da kurulu film şirketi Sony Pictures Entertatinment’ın 2014 sonunda yaşadığı hack’lenme deneyimi, tarihe geçecek, ders kitaplarına girecek derecede önemli bir vakaydı.

ABD’nin ve Kuzey Kore’nin birbirine nükleer saldırı imasında bulunmasına kadar ilerleyen hack krizi boyunca Kuzey Koreli hacker’lar, Sony’nin tüm sistemlerine girmiş, yöneticilerin e-posta yazışmalarına kadar şirkette ne var ne yoksa almışlar, hatta Sony’nin henüz piyasaya çıkmamış filmlerini internete koyarak şirkete on milyonlarca dolarlık zarar vermişlerdi.

Aslında bu boyutta olmasa bile, şirketler sık sık hacker saldırılarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Her çalışanın, her sabah bilgisayar başına oturup açtığı her e-posta bir güvenlik riski içeriyor. Elbette büyük şirketler, büyük güvenlik yatırımları yaparak, sunucularını, sistemlerini saldırılara karşı korumak için ellerinden geleni yapıyorlar ama bu noktada hem maliyetlerini azaltacak hem de riskleri minimuma indirecek en basit önlemi gözden kaçırıyorlar: Eğitim.

Bir şirkette, şirket içi eğitimler verilirken, her departmana kendi uğraş alanlarına uygun eğitimler seçiliyor, dolayısıyla teknoloji eğitimleri de sadece IT departmanı için programlanıyor. Oysa IT departmanı için planlanan eğitimler kadar teknik detay içermese de bir şirketteki tüm çalışanlar için mevcut teknolojileri nasıl kullanacaklarına yönelik bir kaç saatlik kısa eğitimler verilmesi, hem güvenlik risklerini en aza indirecek, hem de çalışanların teknolojiyi kendi işleri sırasında daha verimli kullanamaları sağlanacaktır. Yani, bir çalışanın sabah e-postalarını açarken hangi e-postanın dolandırıcı/hacker e-postası olduğunu anlayabilecek kadar teknolojiden anlaması, o şirketin sunucularına virüs sızması riskini en aza indirecek, güvenlik hizmetleri için harcanacak mesaiyi ve maliyeti düşürecektir.

Aynı şekilde, bir çalışanın, bulut bilişim servislerini etkin kullanabilmesi, bir proje sırasında iş arkadaşları arasında gidip gelen ve çoğu kez hatalara neden olarak projeyi uzatan dosyaların çok daha kolay şekilde işlenmesini sağlayacak, şirket içinde iş süreçlerinin daha hızlı, daha etkin, daha karlı hale dönüşmesine yardımcı olacaktır.

Bir çalışanın telefonuna e-mail hesabını yükleyebilmesi kadar telefonundan görüntülü konferans yapmayı öğrenmesi, toplantıya gideceği müşteriye ulaşırken şehrin trafiği az rotalarını nasıl bulacağını bilmesi, öğle yemeği için restoranların arasında onlarca dakika dolaşmak yerine, daha yerinden kalkmadan hangi restoranda hangi menülerin olduğunu görüp doğrudan öğle yemeğini yiyeceği restorana gidebilmesi veya benzeri pek çok küçük teknolojik detay, bir işyerindeki verimliliğe büyük katkılar sağlayacaktır. Ancak bunun için, şirketin tüm çalışanlarına düzenli olarak “güncellenmiş teknolojik eğitimler” vermek gerekiyor.

İyi bir yöneticinin, şirketinin çalışma mekanizmasını planlarken, tüm bu küçük detayları göz önüne alması, çalışanlara güncel teknoloji eğitimleri ulaştırması ve şirketinin teknolojiyle adaptasyonunu güncel tutabilmesi, bugünün ağır rekabetçi yapısında artık başarıyla başarısızlığın arasındaki ayırt edici nokta olarak karşımızda duruyor.

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir