Robotların robot yapması fikri hala çoğuna çok uzak gelse de, iPhone üreticisi Foxconn‘un küresel bir “yapay zeka fabrikaları” ağı oluşturmak için Nvidia ile iş birliği yapmasıyla dünya her geçen gün buna yaklaşıyor.
Bu fabrikalarla ilgili ilginç olan şey, Apple‘ın iş ortağının iPhone üretim hatlarında halihazırda benimsediği ışıkların kapatılması yaklaşımını temel alacak olmaları. Bu yoğun otomasyona sahip fabrikalar, bağlantılı makinelerden ve yapay görme zekasından yararlanıyor.
Burada görülenler ışığında nihai amaç “üretim hattındaki işçileri mümkün olduğunca değiştirmek” gibi görünüyor.
Yapay zeka (AI) fabrikalarının üzerine inşa ettiği fikir bu. Ancak ortakların açıklamasına göre bu fikir en az iki adım daha ileri gidiyor.
Nvidia‘nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang bunu şu şekilde ifade ediyor: “Yeni bir üretim türü ortaya çıktı: zeka üretimi. Ve bunu üreten veri merkezleri de yapay zeka fabrikalarıdır.”
Foxconn‘un planı, Nvidia‘nın teknolojisini kullanarak “dijitalleştirilmiş üretim, denetim iş akışları, robot bilimi ve araç geliştirme ve daha fazlası gibi bağlantılı uygulamalara güç sağlayacak yeni bir veri merkezi sınıfı” oluşturmak.
Bazı açılardan bu, küresel ekonomileri giderek daha fazla yönlendiren bulut tabanlı sermaye sonrası modelin bir başka evrimi. Dijital hizmetlere ve ticarete doğru ilerlemenin ağırlıklı olarak bulutta toplanan verilere dayanması gibi, bu yeni endüstriyel üretim dönemi de öyle olacak.
Bağlantılı cihazların işlemi, üretimi, dağıtımı, kullanımı ve geri dönüştürülmesiyle oluşturulan veriler belki de cihazların kendisinden daha değerli ve kesinlikle stratejik açıdan daha önemli hale gelecek.
Tüm bunlara ek olarak bu fabrikaların ürettiği cihazların kullanımı sırasında toplanan veriler üretim sistemlerine geri beslenebilmekte. Bu, arıza raporlama ve teşhisini hızlandırabilir, üretimi optimize edebilir ve kusurları en aza indirebilir.
Peki, Siri?
Foxconn, Apple‘ın en büyük üretim ortağı ve iPhone fabrikaları halihazırda oldukça gelişmiş durumda. Bunu akılda tutarak, şirketin bu yeni teknolojileri Cupertino‘daki çalışmalarına entegre etmesini beklemek oldukça mantıklı.
Apple‘ın teknoloji üretiminde en yüksek kalite kontrol standartlarından bazılarına halihazırda sahip olduğunu kabul edersek ve aynı zamanda döngüsel üretime olan bağlılığını da göz önünde bulundurursak, bileşenler geri dönüştürülüp yeniden kullanıldığında kişiselleştirilmiş donanım kullanım verilerinin gelecekteki ürün geliştirmeye nasıl katkıda bulunabileceğini görselleştirebiliriz.
iPhone’lar oldukça akıllı cihazlar, ancak küresel olarak bağlantılı akıllı üretim ve yaşam döngüsü yönetimi bağlamında tüm bu parçaların toplamı bütünden daha büyük olabilir.
Ve elbette, tüketici elektroniği üretimindeki yapay zeka, üretimin giderek daha az vasıflı ve az personelli hale gelmesi nedeniyle, fabrikaları herhangi bir yere yerleştirmenin çok daha kolay hale geleceği bir geleceğin ipuçlarını neredeyse kesin olarak veriyor.
Bu bağlamda yapay zeka, Apple’ın gelecek planının işgücünden, yani Çin’den bağımsız olmasına yardımcı olabilir.