Sosyal ağların kullanımı tüm dünyada hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Almanya merkezli veri toplama, analiz ve görselleştirme firması Statista verilerine göre en yaygın 7 sosyal ağ platformunun her birisi aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısını geçmiş durumda. Ancak bu platformların yaygınlığı arttıkça güvenlik endişeleri de yükselmeye devam ediyor. Bu endişeleri gidermek için sosyal ağlar kadar yasal düzenleyiciler de önemli adımlar atıyor. Bu bağlamda, Avustralya’da internet güvenliğini düzenleyen eSafety kurumu, Elon Musk’ın şirketi X’e (eski adıyla Twitter) 386.000 dolar tutarında bir ceza kesti. Cezanın ödenmesi için 28 gün süre tanınırken X’in dilerse temyize gidebileceği açıklanıyor.
Cezanın gerekçesi, X’in çocuk istismarını engellemek adına ne gibi tedbirler aldığını şeffaf ve net bir biçimde eSafety kurumuna iletmemiş olması. Kurum Şubat ayında Discord, Google, TikTok, Twitch ve X’e (o zamanki adıyla Twitter) bildirimler göndererek çevrimiçi çocuk cinsel istismarı ve sömürüsünü tespit etmek ve ele almak için aldıkları önlemleri bildirmelerini istemişti. 2021’de yürürlüğe giren Avustralya yasalarına göre, düzenleyici kurum internet şirketlerini çevrimiçi güvenlik uygulamaları hakkında bilgi vermeye zorlayabilir ya da para cezasıyla karşı karşıya bırakabilir. İlgili cezanın, Musk’ın geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı bir paylaşımda “çocuk istismarını ortadan kaldırmanın 1 numaralı öncelik olduğunu” söylemesinin ardından gelmesi oldukça ironik.
eSafety komisyonu tarafından yayınlanan rapora göre X/Twitter bazı sorulara “herhangi bir yanıt vermemiş” ve bazı durumlarda “ilgisiz, eksik ve/veya yanlış yanıtlar iletmiş”. Raporda, Elon Musk’ın sosyal ağının “bildirim süresi boyunca eSafety ile iletişime geçerek uyumluluğu sağlayabilecek herhangi bir açıklama talep etmediği” belirtiliyor. Raporda ayrıca Twitter’a belirli soruları yanıtlayamadığını bildirdikleri ve ilgili bilgileri ya da bilgilerin sağlanamama nedenlerini sunması için ek süre ve fırsat verildiği de vurgulanıyor.
İlgili raporda, Google’ın da uyarı cezası aldığı açıklanıyor. “Google’ın belirli bilgilerin arandığı bazı durumlarda ilgili olmayan veya genel cevaplar verdiği ve belirli hizmetlere ilişkin bilgilerin gerekli olduğu durumlarda birden fazla hizmetteki bilgileri bir araya getirdiği tespit edilmiştir” denilen raporda reklam ve arama devinin en azından son tarihe kadar ayrıntılı bilgi sağlayamayacağını açıklamak için eSafety ile iletişime geçtiği ifade ediliyor.