Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye’den Moğolistan’a siber güvenlik eğitimi

Ülkelere ve kurumlara yönelik en büyük tehditlerden biri haline gelen siber saldırılara karşı alınması gereken önlemleri ODTÜ öğretiyor.
- Advertisement -

CyDeS Mogolistan (1)ODTÜ Enformatik Enstitüsü ile NATO’nun “Barış ve Güvenlik için Bilim Programı” kapsamında verilen siber güvenlik eğitimleri Moğolistan ile devam ediyor. Moğolistan’ın askeri, emniyet ve istihbarat kurumlarının üst düzey yetkilileri, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan Siber Savunma ve Güvenlik Araştırma Laboratuvarı’nda (CyDeS) siber güvenlik eğitimi alıyor.

Siber güvenlik alanındaki son bilimsel gelişmeler ile uygulama arasında köprü kurulan eğitim programıyla, konuk ülkelere siber saldırılarla nasıl mücadele edileceği öğretiliyor. Programda, NATO’ya üye olma yolundaki ülkelerde insan kaynaklarının geliştirilmesini de hedefleniyor

Dersleri Türk siber güvenlik uzmanları veriyor
30 Haziran-10 Temmuz 2015 tarihleri arasındaki eğitimde, Türkiye’nin siber güvenlik uzmanları, Moğolistan’ın istihbarat ve emniyet teşkilatları, Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları  gibi kritik kurumlarından gelen 15 yetkiliye siber tehditlere karşı alınacak önlemleri uygulamalı derslerle gösteriyor.

Eğitim kapsamında, kurumların güvenlik açıklarının tespit edilerek kapatılması, sunucuların ve web uygulamalarının nasıl savunulacağı, ağ güvenliği, siber olaylara müdahale, adli bilişim, kullanıcı ve sistem aktivitelerinin denetlenmesi, kriptografi, zararlı yazılımların analizi gibi kritik konular işleniyor. Eğitime katılan Moğol yetkililer aldıkları dersin etkisini, eğitim sonunda düzenlenen siber saldırı oyunlarında görme fırsatını da yakalıyor.

“Siber saldırılar tüm dünyayı ilgilendiren bir tehdit”
Eğitimin koordinatörlüğünü yürüten ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü ve  CyDeS Direktörü Nazife Baykal,  “Bilindiği gibi günümüzde artık savaşlar siber dünyada sürdürülmektedir ve Moğolistan Rusya ve Çin gibi sıklıkla siber saldırılara uğrayan kritik ülkelerin  tam ortasında yer alan konumuyla  siber tehditlere maruz kalabilmektedir. Siber saldırılar artık tüm dünyayı ilgilendirmektedir ve  siber güvenliğin sağlanması konusunda  uluslararası işbirlikleri kaçınılmazdır.  NATO ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği kapsamında ülkemizde verilen bu eğitim çok önemli bir misyonu yerine getirmektedir.” dedi.

Güvenlik sebebiyle isimlerinin verilmesini istemeyen Moğol katılımcılar eğitimin kalitesinden çok memnun kaldıklarını, siber güvenlik alanında bu eğitimde edindikleri bilgi ve becerileri ülkelerine döndüklerinde uygulayacaklarını belirtti.

Bir Moğol yetkili gördükleri eğitim hakkındaki görüşlerini şöyle aktardı:
“Bu eğitimin, özellikle siber olaylara müdahale, sistem yönetimi ve bilgi güvenliği konularıyla doğrudan ilişkili görevlerde bulunan kişilere çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu eğitim bana ileride geliştirebileceğim bir altyapı de sağladı. Ben kişisel olarak kötü amaçlı yazılım analizi, tersine mühendislik ve adli analiz ile ilgili derslerden çok keyif aldım. Aynı zamanda konuları detaylarıyla anlatan, güvenlik olaylarının ve nasıl çözülebileceğinin analizini yapan öğretmenlerin yetkinliğinden çok etkilendim. Aldığım tüm bu bilgiler ülkeme döndüğümde çok bana çok faydalı olacak”

Türkiye, siber saldırıların hedefindeki Ukrayna’yı da eğitti
Türkiye siber güvenlik alanında son yıllarda gösterdiği gelişme ile bölgesindeki ülkelerin eğitmeni olmayı sürdürüyor. 2012’de Afganistan ile başlayan program kapsamında bugüne kadar Macaristan, Karadağ, Moldova, Azerbaycan ve Ukrayna’nın da olduğu toplam yedi ülke yetkilisine eğitim verildi.

CyDeS Moğolistan’dan önce, 2015’in Şubat ayında, Rusya ile arasındaki krizin ardından siber saldırıların hedefi olan Ukrayna’dan gelen öğrencileri ağırladı. Ukrayna’nın istihbarat, askeri ve emniyet yetkilileri siber tehditlere karşı yapılacakları öğrenmek için CyDeS’te iki hafta süren yoğun bir eğitim programına katıldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir