Almanya’nın kömür santrallerinin, hükümetin 40 milyar Euro’luk kömürden çıkış fonunun bir payı karşılığında koordineli ve aşamalı olarak kapatılması planlanıyor.
Ancak Almanya’nın Ukrayna savaşının ardından Rusya’dan gelen gaz tedarikinde kesintiler ve Fransa’nın nükleer üretim kapasitesindeki başarısızlıklarla karşı karşıya kalması nedeniyle kömür santralleri geçen yıl devrede tutuldu.
Almanya’nın 4 Ekim Çarşamba günü açıkladığı karara göre, geçen yıl kararlaştırılan acil durum tedbiri önümüzdeki kış için uzatılacak ve yaklaşık 1,9 GW’lık linyit kapasitesi hazırda tutularak, Almanya’nın mevcut 45 GW’lık kömürlü termik santrallerine eklenecek.
Linyit santrallerinin tek bir amacı var: Fiyatları düşük tutmanın bir yolu olarak talebin zirve yaptığı zamanlarda gazı elektrik piyasasından çıkarmak.
Hükümet, “Elektrik üretiminde gaz tasarrufu sağlamak ve böylece 2023/2024 ısıtma döneminde gaz arzında yaşanan darboğazları önlemek amacıyla arz rezervi yeniden etkinleştirilecektir.” dedi.
Gaz tasarrufunun 3,9 TWh ile 5,6 TWh arasında olacağı tahmin ediliyor ve elektrik fiyatları Megawatt-saat (MWh) başına 0,4 € ile MWh başına 2,8 € arasında bir aralıkta kalacak.
Söz konusu tasarruf rakamları küçümsenecek türden değil. Ancak söz konusu santraller, iklimi en fazla kirleten madde olan linyit ile çalışacağından, iklime etkileri de bir o kadar önemli olacak.
Hükümet, kömürlü termik santrallerin beklemede tutulmasından kaynaklanan ve 2,5 ila 5,6 ton CO2 arasında olduğu tahmin edilen ekstra karbon emisyonlarını değerlendirmeye çalışacağını duyurdu.
“İklim hedefleri gibi, kömürden çıkış sürecinin ideal olarak 2030 yılında tamamlanması hedefi de bundan etkilenmeyecek.” şeklinde de ayrıca vurgulandı.
Şu ana kadar veriler bu iddiayı destekliyor. 2023’ün üçüncü çeyreğinde ülke, yalnızca 22,2 TWh ile kömür yakarak şimdiye kadarki en düşük elektrik miktarını üretti. Sekiz yıl önce bu rakam 60 TWh’nin üzerindeydi.