Techinside Google News
Techinside Google News

Ünlü yazar, yapay zeka ile ilgili o detayı görünce şoke oldu!

Yapay zeka, her gün bir başka ihlalle gündeme geliyor. Yazar Rebecca Solnit de bu ihlallerden birinin kurbanı olarak Bloomberg'e yaşadıklarını anlattı
- Advertisement -

Yazarların grevi, stüdyoların yapay zeka kullanımına bazı kısıtlamalar getirmeyi kabul etmesiyle geçen hafta sona erdi, ancak Hollywood dışındaki yazarlar ve sanatçılar da benzer korumalar elde etmek için mücadele ediyor. 

Yapay zekaya ilişkin kaygının yazarlar arasında giderek arttığı görülüyor. Geçtiğimiz hafta, Hollywood grevi sona ererken pek çok önde gelen romancı, şair ve deneme yazarı, çalışmalarının Meta, Bloomberg ve diğerlerinden AI sistemleri oluşturmak için kullanıldığı bildirilen 183.000 kitaptan oluşan “Books3” veri kümesinin bir parçası olduğunu keşfettiklerinde öfkelendiler.

Artan sayıda yazar, AI şirketlerine karşı açılan davalara imza attı, ancak bu yasal olarak gri bir alan.

2014 yılında çığır açan “Erkekler Bana Şeyleri Açıklar” makalesinin arkasındaki üretken yazar Rebecca Solnit, kitaplarının “belki de yarısının”, şirketlere ek fayda sağlamak amacıyla bağımsız bir geliştirici tarafından 2020 yılında çevrimiçi olarak yayınlanan tartışmalı veri setinde bulduğunu söyledi. 

Yapay zeka

Solnit, Bloomberg’e, hayatınızın emeğinin insan yaratıcılığını kopyalamaya çalışan makineleri eğitmek için kullanıldığını keşfetmenin nasıl bir şey olduğunu ve neden insanların kitap yazmak için yapay zekayı kullanmasını engellemenin muhtemelen bir yolu olmadığını düşündüğünü anlattı.

Solnit, maruz kaldığı yapay zeka ihlalini “Yani Google, Facebook ve diğer herkesin verilerimizin her bir parçasını toplamasıyla daha fazla kurumsal istilaya maruz kaldığımızı hissediyoruz.” sözleriyle ifade etti.

Ropörtajın devamında yazara, kendisine bir teklif götürülseydi çalışmalarının kullanımına rıza verip vermeyeceği sorulduğunda “Bana sorsalardı muhtemelen hayır derdim. Ancak benim için mesele tazminatın olup olmaması değil, bunun tamamen rıza olmadan gerçekleşmesi.” cevabını verdi.

Eserlerinin AI tarafından bu kadar rahat çalınabilmesini şaşkınlıkla karşılayan yazar, konuşmasının devamında “yapay zekanın diğer alanlardaki çalışmalarını destekleyebileceğini fakat yazarların yaratıcılık alanına girip onları sınırlandırmaması gerektiğini” belirtti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir