Techinside Google News
Techinside Google News

KDV açığı nasıl kapatılır?

KDV açığı işletmelerde çok farklı nedenlerle oluşabiliyor. Peki KDV açığı nasıl kapatılır ve bu konuda neler yapılabilir?
- Advertisement -

KDV açığı, KDV yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkan vergi kaybını ifade ediyor. Bu, KDV olarak tahsil edilmesi gereken ancak tahsil edilemeyen tutara karşılık geliyor. Yani KDV beyannamelerinin eksik veya yanlış doldurulması nedeniyle kaybolan vergi tutarı diyebiliriz. KDV açığı, tüm ülkelerde ortaya çıkan bir sorun. Özellikle denetlemelerde ciddi bir sorun olarak karşılaşılıyor.

KDV açığı nasıl oluşuyor?

KDV açığı, işletmelerin yasal olarak tahsil etmeleri gereken KDV’yi tahsil etmemesi ile ortaya çıkıyor. Yani yanlış bildirimlerde bulunarak oluşuyor. Bazı durumlarda, işletmelerin yasal olarak tahsil etmeleri gereken KDV’yi tahsil edemedikleri de olabiliyor.

KDV açığını kapatma için öncelikle bu konuda eğitim ve farkındalık çok önemli. Periyodik vergi denetimleri de hatalı durum tespitini sağlayabiliyor. Ayrıca elektronik fatura düzenlenmesi ile bunun tutulması da önemli.

KDV iadesi, aslında KDV beyannamesi üzerinde beyan edilen KDV aşan kısmının geri ödenmesi işlemi. İşletmeler, KDV iadesi talebi için vergi beyannamesi ve fatura gibi belgeleri ibraz etmek zorunda. KDV iadesi genellikle işletmelerin nakit akışını olumlu yönde etkiliyor.

Devlete ödenecek KDV hesaplama

KDV’den matrah bulma

KDV hesaplaması iki farklı şekilde yapılıyor. Böylelikle KDV dahil hesaplama ve KDV hariç hesaplama ile iki farklı yöntemle hesaplama işleminizi yapabilirsiniz.

​KDV dahil hesaplama;

Kullanılan formüle göre; (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 20 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 20/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,20 = 1200. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1200 Türk Lirasıdır.

​KDV hariç hesaplama;

Böylelikle kullanılan formüle göre; ( Brüt tutar ) / (1 + (Vergi oranı) dır. 1200 lira malın KDV hariç bedeli 1200 / (1 + 20/100) ile bulunuyor. 1200/ 1,20 = 1000. Yani malın KDV hariç bedeli 1000 liradır. Ödenen KDV tutarı ise 200 liradır.

Eğer KDV tutarı biliniyorsa matrah şu şekilde hesaplanmaktadır:

Matrah = KDV Tutarı / (Vergi Oranı/100)

Böylelikle bu formüle göre katma değer vergisi tutarı 200 TL ise matrah şu şekilde hesaplanır:

200 / (20/100) = 200 / (0,20) = 1000 TL

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir