İş dünyasında profesyonellerin, teknolojik gelişmelere hızlıca adapte olması büyük önem taşıyor. Bir işletmede çalışanların teknolojiye hızla adapte olmasının önemini daha önce bilgisayar/ofis yazılımları kullanımına geçişte, kağıt postadan e-postaya geçişte, diz üstü bilgisayarlar vasıtasıyla esnek çalışma modelinde, mobil cihaz/tablet kullanımında tekrar tekrar hatırlamıştık.
Şimdi iş dünyasını yeni bir sınav bekliyor. Mobil video. Periscope gibi mobil video yayını yapan uygulamaların kendine hızla yer bulduğu teknoloji dünyasında video konferansların da kısa süre sonra yaygınlaşmaya başlayacağını tahmin etmek zor değil.
Video konferans/video görüşmeler, daha önce PC’ler üzerinden kullanılıyor olsa da internet alt yapısının çift yönli video iletip almak için yeterince güçlü olmayışı ve elbette PC’lerin, Laptop’ların yeterince pratik cihazlar olmaması nedeniyle bu imkan çok yaygın kullanım alanı bulamadı ama işler değişiyor.
4G ve 5G’nin devreye girecek olması, mobil cihazların donanımlarının artık yüksek çözünürlüklü videoları oynatacak düzeye yükselmesi, yani karşınızdaki kişinin mimiklerine ve sesine sorunsuzca şahit olmamızın mümkün hale gelmesi, mobil video görüşmelerin sayısını ve frekansını hızla arttıracak.
Network World’s 2014 yılı için yaptığı araştırmada, dünyadaki şirketlerin %23’ü masaüstü yazılımlar üzerinden video konferans imkanını kullanırken, %33’ü de “video konferans ligine” giriş yapmak için araştırma yapıyor ve doğru çözümleri arıyor. Kısacası, dünyadaki şirketlerin yarısına yakını video konferans konusunu “kafaya takmış” durumda. Üstelik, araştırmaya katılan şirketlerin %11’i ise çoktan mobil video görüşme/konferans çözümlerini iş süreçlerine adapte etmiş bulunuyorlar.
Elbette bu şirketler, mobil video görüşme çağına geldiğimizde, ki o çağ artık başladı, çalışanlarının cep telefonları üzerinden mobil video konferans yapmasını isteyecek.
Siz video konferans konusunu önemsemeniz bile, şirketinize büyük gelir sağlayan önemli bir müşteriniz, “video konferans yapalım mı?” diye sorduğunda, “biz o işi beceremiyoruz,” cevabını vermek istemeyeceksiniz.
Üstelik, mobil video görüşmeleri sadece müşteriler açısından da önem taşımıyor. Şirket içi eğitimler ya bir işin bitirilmesi aşamsında müdahale etmesi gereken çalışanların farklı yerlerde olması ama hızlı bir şekilde müdahalenin gerçekleşmesi zorunluluğu gibi senaryolarda, mobil video görüşmeleri daha da önem kazanacak.
Dolayısıyla, önümüzdeki dönem artık iş dünyasında mobil video görüşme/konferans sayısının hızla arttığını göreceğiz. Bu yeteneği kazanmak isteyen şirketlerin de çalışanlarına, hızlı ve yüksek kotalı internet bağlantıları, ve güçlü mobil cihazlar sağlaması gerekecek. Ne yazık ki, video konferans meselesi, veri trafiği açısından çok zorlayıcı bir işlem. Aynı anda çift yönlü olarak hem ses, hem de yüksek çözünürlüklü video gönderimi gerekirken, konferansa katılan kişi sayısı arttıkça, bu trafikte katlanarak artıyor. Yani üç kişinin katıldığı bir video konferansında, bir kullanıcı, internetten 6 sinema filmini aynı anda seyrediyormuş gibi veri kullanıyor, bu da çok geniş bantlı, hızlı ve elbette yüksek kotalı internet bağlantısı gerektiriyor.
Büyük şirketlerin bu konuda bir sorun yaşamayacağı aşikar ancak KOBİ’lerin önümüzdeki 3-4-5 yılı planlarken, mobil internet ve cihaz maliyetlerini de hesaba katması gerekecek, mümkünse bu alanda avantajlar sağlayan iletişim şirketleriyle iş birliklerini, kampanyaları değerlendirilmeleri önemli bir tasarruf imkanı sağlayacak.