Techinside Google News
Techinside Google News

Çin ve Hindistan arasında Ay’a iniş tartışması!

Asya'nın en büyük iki ülkesi Hindistan ve Çin arasındaki rekabet uzaya uzandı, işler artık karşılıklı iddialaşma noktasına geldi
- Advertisement -

Hindistan’ın geçen ay Chandrayaan-3 gezicisini Ay’a indikten sonra (Ay’ın güney kutbunun yakınına bir uzay aracı koyan ve Çin’in en güneydeki Ay iniş rekorunu kıran ilk ülke olduktan sonra) üst düzey bir Çinli bilim adamı, başarı hakkındaki iddiaların abartılı olduğunu söyledi.

Çin‘in ay keşif programının babası olarak da bilinen Ouyang Ziyuan, Science Times gazetesine verdiği demeçte, 69 derece güney enlemindeki Chandrayaan-3 iniş sahasının direğe yakın hiçbir yerde olmadığını ve 88.5 ila 90 derece arasında tanımlandığını söyledi.

Dünya’da 69 derece güney Antarktika Çemberi içinde olurdu, ancak dairenin ay versiyonu kutba çok daha yakın.

Ouyang, Chandrayaan-3’ün kutup bölgesinden 619 kilometre uzakta olduğunu söyledi.

Chandrayaan-3’ün inişinden sonra; Global Times, kıdemli uzay uzmanı Pang Zhihao’nun Çin’in çok daha iyi teknolojiye sahip olduğunu söylediğini aktardı.

Gazete, Çin’in uzay programının “2010’da Chang’e-2’nin fırlatılmasından bu yana yörünge araçlarını ve iniş araçlarını doğrudan Dünya-Ay transfer yörüngesine gönderme yeteneğine sahip olduğunu, bunun da Hindistan’ın fırlatma araçlarının sınırlı kapasitesi göz önüne alındığında henüz gerçekleştiremeyeceği bir manevra olduğunu” söyledi. “Çin’in kullandığı motor da çok daha gelişmiş.”

Yine de Chandrayaan-3, diğer uzay araçlarından çok daha güneye gitti. Rusya’nın bir uzay aracını ay güney kutbuna yakın bir yere indirme girişimi, geçen ay aya çarptığında başarısızlıkla sonuçlandı.

2019’da ayın uzak tarafına ilk inen Çin’in Chang’e 4‘ü 45 derece güneye indi. NASA sondası olan Surveyor 7 ise 1968’de yaklaşık 41 derece güneyde aya ulaştı.

Ay’ın güney kutbuna yaklaşmak sadece övünç kaynağı olması bakımından önemli değil. Bilim adamları, bölgenin uzun süreli konaklamalar için potansiyel olarak değerli olabilecek buz rezervlerine sahip olabileceğini düşünüyor.

ABD ve Çin, NASA’nın Apollo programı yarım asır önce sona erdiğinden beri ilk kez astronotları aya gönderme planları için bölgeye bakıyorlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir