Techinside Google News
Techinside Google News

ChatGPT artık güncel bilgilere erişebiliyor!

Yapay zeka destekli uygulama ChatGPT artık daha hızlı, daha yaratıcı ve daha güncel. Verdiği bilgilerin doğruluğu ise endişe konusu
- Advertisement -

ChatGPT’nin Microsoft destekli yaratıcısı OpenAI, chatbot’un artık kullanıcılara güncel bilgiler sağlamak için internette gezinebileceğini doğruladı. Yapay zeka destekli ChatGPT daha önce yalnızca Eylül 2021’e kadar olan veriler kullanılarak eğitiliyordu. Bu hamle, bazı premium kullanıcıların chatbot’a güncel olaylar hakkında sorular sorabileceği ve haberlere erişebileceği anlamına geliyor. OpenAI, bu özelliğin yakında tüm kullanıcılara açılacağını söyledi.

OpenAI, sohbet robotunun yakında kullanıcılarla sesli konuşmalar yapabileceğini açıklamıştı. ChatGPT ve diğer benzer sistemler, kullanıcı sorgularına ikna edici insan benzeri yanıtlar oluşturmak için büyük miktarda veri kullanıyor. Bu sistemlerin insanların internette bilgi arama yöntemlerini önemli ölçüde değiştirmesi bekleniyor. Ancak şimdiye kadar viral sohbet robotunun bilgi dağarcığı adeta zaman içinde dondurulmuştu. ChatGPT’nin veritabanı, Eylül 2021’e kadar olan açık kaynak verilere erişebiliyordu ve gerçek zamanlı olarak internette gezinemiyordu.

Kısa süre öncesine kadar örneğin ücretsiz versiyona Türkiye’de en son ne zaman deprem olduğunu ya da Donald Trump’ın hala hayatta olup olmadığını sorduğunuzda “Üzgünüm ama gerçek zamanlı bilgi veremem” yanıtını alıyordunuz. Ancak ChatGPT artık bu sorulara daha net yanıtlar verebilecek. Yapay zeka destekli chatbot’un verdiği bilgilerin doğruluğu ise ayrı bir endişe konusu.

Dezenformasyon riski endişe yaratıyor

Çoğu kişi için, yapay zekanın gerçek zamanlı güncel veriye erişebilmesi iyi bir şey. Ancak uzmanlar kaynak gösterilmeden ChatGPT aracılığıyla sağlanan bilgilerin yanıltıcı olabileceği konusunda uyarıyor.  University College London’da iş psikolojisi profesörü olan Tomas Chamorro-Premuzic, “Kaynakların ne olduğunu güvenilir bir şekilde belirtmiyorsa ve sadece orada var olanların bir karışımını yapıyorsa… o zaman endişeler doğrulukla ilgilidir ve insanlar oradan aldıkları bilgilerin güvenilir olmadığını varsayarlar” diyor.

Dezenformasyon çağımızın hastalıklarından birisi olarak görülüyor ve yasa koyucular ve düzenleyiciler de dezenformasyonla savaşmakta kararlı. Örneğin Avrupa Komisyonu bu konuyla ilgili bir araştırma yaptırmış ve X’in (eski adıyla Twitter) dezenformasyon yayma anlamında en problemli sosyal ağ konumunda olduğunu ortaya koymuştu.  OpenAI firması da ChatGPT’nin yanlış bilgi üretme riski nedeniyle ABD’li düzenleyicilerin incelemesi altına girmiş durumda.  Bu yılın başlarında Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Microsoft destekli şirkete bir mektup göndererek insanların itibarına yönelik riskleri nasıl ele aldığına dair bilgi talep etti. Buna cevaben OpenAI CEO’su şirketin FTC ile birlikte çalışacağını söyledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir