Breton’un bu yorumları Brüksel’de Apple CEO’su Cook ile görüştükten sonra geldi. Breton Reuters‘e verdiği demeçte, “DMA (Dijital Piyasalar Yasası) kapsamında Apple ve diğer Büyük Teknoloji için bir sonraki iş, kapılarını rakiplere açmaktır.” dedi.
“Elektronik cüzdan, tarayıcılar veya uygulama mağazaları olsun, iPhone kullanan tüketiciler bir dizi sağlayıcının rekabetçi hizmetlerinden yararlanabilmelidir.” dedi. Yeni kabul edilen DMA, Apple ve diğer teknoloji şirketlerinin rekabeti artırmak için uyması gerekenler ve yapılmaması gerekenler listesini ortaya koyuyor.
Breton, şirketin güvenlik ve gizlilik sorunlarının kapalı bir ekosisteme sahip olmasının nedenleri olduğu argümanlarını da hedef aldı. “AB düzenlemeleri, güvenlik ve gizlilikten ödün vermeden yeniliği teşvik ediyor.” dedi.
Ancak bu çağrı gerçekleşmesi ihtimali oldukça düşük. Geçmişte her ne kadar başına buyruk davranabilmiş ve tüm uyarılara rağmen yıllarca Lightning kablosu konusundaki tutumunu sürdürebilmiş olsa da yeni çıkan iPhone 15 modeli ile, sert bir kayaya çarptığında Apple’ın da nasıl geri adım attığını görmüş olduk.
Her ne kadar istediğini yaptırmış olmak AB’ye daha ileriye gitmek için cesaret verse de sonrası için Apple’ın ne kadar esneyebileceği şaibeli. Bu da Apple hakkında “yapar” ya da “yapmaz” türünde bir şey söylemeyi imkansız kılıyor.
Ama söylenebilecek bir şey varsa o da Apple‘a benzersiz yapan ve daha düşük donanımlarla mevcut performansını almasını sağlayan yazılım başkalarıyla paylaşması her ne kadar iyi bir reklam olsa da şirketin pazar performansını olumsuz yönde etkileyebilir.