Ajans yetkililerine göre, Merkezi İstihbarat Teşkilatı, OpenAI‘in analistlere açık kaynaklı istihbarata daha iyi erişim sağlamak için yapay zekayı kullanacak olan ve şimdi ünlü olan programına benzer bir özellik sunmaya hazırlanıyor. CIA bünyesindeki Open-Source Enterprise bölümü, istihbarat ajanslarına yakında AI aracını sağlamayı planlıyor.
Bölümün direktörü Randy Nixon bir röportajda, ”Gazetelerden ve radyodan gazetelere ve televizyona, gazetelere ve kablolu televizyona, temel internete, büyük verilere gittik ve bu devam ediyor.” dedi. “İğneler alanında iğneleri bulmalıyız.” Bu, yapay zekanın gücünden yararlanmak ve 2030 yılına kadar bu alanda küresel lider olmak isteyen Çin ile rekabet etmek için daha geniş bir hükümet kampanyasının bir parçası.
ABD’nin bu zorlaması, bu kaynaktan yararlanmanın yavaş olduğu yönündeki eleştirilerin ortasında, istihbarat topluluğunun şu anda halka açık olan büyük miktarda veriyi işleme mücadelesiyle örtüşüyor.
Nixon, CIA için üretilen yapay zeka aracının, kullanıcıların görüntüledikleri bilgilerin orijinal kaynağını görmelerine izin vereceğini söyledi. Bir sohbet özelliğinin zekanın daha hızlı dağıtılmasının mantıklı bir parçası olduğunu söyledi.
Bölümü, kamuya açık ve ticari olarak mevcut kaynaklardan alınan istihbaratı denetleyen Nixon, ”O zaman bir sonraki seviyeye taşıyabilir ve size cevaplar vermek için makineler hakkında sohbet etmeye ve sorular sormaya başlayabilirsiniz.” dedi.
Yapay zeka, uçsuz bucaksız bir teknoloji olarak gelişiyor ve bunun nerede sonlanacağı hakkında kimsenin bir fikri yok. CIA görünüşe göre bunu kendi sistemlerine entegre eden ilk istihbarat örgütü olma yolunda. Bu ve benzeri teknolojik atılımlarda ilk hamleyi yapan her zaman en avantajlı konumun sahibi oluyor. Umarız en yakın zamanda ülkemizde de böyle bir hamleyi duyar, duyururuz.