Faladdin uygulaması ile kullanıcılar kendilerine verilen ücretsiz hediye krediler ile fal bakabiliyor. Ancak gün içerisinde birden fazla kullanmak istediğinizde kredi satın almanız gerekiyor. Bu nedenle premium seçenekleri değerlendirmek gerekiyor. Uygulamada sadece kahve falı değil, tarot falı, günlük astroloji, lamba cini ve aşk uyumu da bakılması önemli seçenekler olarak sunuluyor.
Faladdin benzeri bir diğer uygulama Binnaz’da ise gerçek falcı yorumları alınıyor. Uygulama içerisinde fal, astroloji ve danışmanlık gibi alanlar sağlıyor. Bu iki uygulamanın arkasındaki geliştirici şirketi ise Taşdelen’in birlikte çalıştığı Vision Technology. Günümüzde Falaaddin mobil uygulaması 25 milyonu aşkın kullanıcıya sahip.
Faladdin kimdir ve nasıl başladı?
Taşdelen Faladdin’in çıkış hikayesini açıkladı. Taşdalen: “2010 yılında annem ve arkadaşlarım akşam yemeğinde Türk kahvesi içerken bana ilham geldi. Boş zamanlarında falcılık yapan anneme, Türk Kahvesi Fincanlarından fal bakabildiğini anlattım. Bu ilgimi çekti, ben ve arkadaşlarım kahve fincanlarının resimlerini gönderdik. 15 dakika sonra okumaları annemden e-postayla geri döndü. Potansiyel bir pazar fırsatını fark ettim. Kullanıcıların kahve fincanlarının fotoğraflarını doğrudan anneme gönderdikleri bir blog başlattım. Yaklaşık 1 ay boyunca ücretsiz olan bu pazar test ettim. Konsepti bağımsız falcıları kullanıcılara bağlayan ücretli bir pazaryeri olarak değiştirmeyi tercih ettim. Siteyi geliştirmek için Kaya Diker ile ortaklık kurdum. İkisi de 2012 yılında tam zamanlı olarak “Binnaz”a odaklanma kararı aldı. Sonuç olarak, Ocak 2017’de, günlük fal okuma uygulaması Faladdin’i kullanıma sunduk” diyor.
Faladdin Şubat 2019’da ABD App Store ve Google Play pazarına genişledi. Uygulama, kullanıcılara demografik ayrıntılarına göre seçenekler sağlıyor. Tarot Kartı, Durugörü veya günlük Kahve Fincanı Okuması sağlamak için yapay zeka tabanlı bir algoritma kullanıyor. Nihai hedef, Faladdin’in eğlence, buluşma, kullanıcının refahı ve arkadaşlık sunma gibi çeşitli görevleri yerine getirme yeteneğini genişletmek.
Ancak Sertaç Taşdelen ile Vision Technology arasında son yıllarda önemli sorunlar gündemde. Sertaç Taşdelen hakkında ‘çalıntı isim’ gerekçesiyle dava açıldı. Sanat galerisi Vision Art Platform, Sertaç Taşdelen hakkında “taklit marka ve isim kullanımı” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturma başlatan savcılık, sanat galerisine tescilli olan “Vision” markasının Sertaç Taşdelen tarafından “Vision”, “Vision Art”, “Vision Art İnisiyatif”, “Vision Technology”, “thepeopleofvision” şeklinde kullanılarak marka hakkına tecavüz edildiğini tespit etti. Ayrıca Taşdelen’in kendisini Vision’un CEO’su olarak tanıttığı iddiaları da bulunuyor.