Techinside Google News
Techinside Google News

Game of Thrones yazarından OpenAI’ye telif hakları davası!

Davanın dayanak noktası, ChatGPT yapay zeka eğitiminde telif konusu edebi eserlerin izin alınmadan kullanılması
- Advertisement -

Yapay zeka uygulamalarında telif hakları sorunu büyüyor. ABD’li ünlü yazarları temsil eden bir grup aralarında John Grisham, Jonathan Franzen, George Saunders, Jodi Picoult ve “Game of Thrones” romanının yazarı George R.R. Martin’in de bulunduğu önde gelen yazarlar adına Manhattan federal mahkemesinde OpenAI’ye karşı dava açtı. Grup yapay zeka firmasını ChatGPT’yi ilgili yazarların eserleri üzerinde yasadışı bir şekilde eğitmekle suçladı.

Yazarlar Birliği tarafından önceki gün geç saatlerde açılan toplu dava, yazarlar, kaynak kodu sahipleri ve görsel sanatçılar tarafından üretken yapay zeka sağlayıcılarına karşı açılan diğer davalara katılıyor. Microsoft destekli OpenAI’ye ek olarak, Meta Platforms ve Stability AI’ye karşı da AI sistemlerini eğitmek için kullanılan verilerle ilgili benzer davalar sürüyor.

OpenAI ve diğer yapay zeka firmaları ise internetten elde edilen eğitim verilerini kullanmalarının ABD telif hakkı yasası kapsamında adil kullanım olarak nitelendirildiği görüşünde. Bir OpenAI sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada şirketin yazarların haklarına saygı duyduğunu ve “Yazarlar Birliği de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki birçok yaratıcı ile verimli görüşmeler yaptığını” söyledi.

Yazarlar Birliği CEO’su Mary Rasenberger Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “edebiyatımızı korumak” için yazarların “eserlerinin üretken yapay zeka tarafından kullanılıp kullanılmayacağını ve nasıl kullanılacağını kontrol etme yeteneğine sahip olmaları gerektiğini” söyledi. Yazarlar Birliği’nin davasında, OpenAI’nin geniş dil modelini insan komutlarına yanıt verecek şekilde eğitmek için kullanılan veri kümelerinin aslında “korsan” kitap depolarından alınmış olabilecek metinleri içerdiği iddia ediliyor.

Hollywood’da binlerce TV ve film senaristi, düşük ücretler ve yapay zekanın işlerini elinden alabileceği endişesi ile Mayıs ayında 15 yıl sonra ilk kez greve gitmişlerdi. Özellikle dijital platformlar için çekilen pek çok film ve dizinin üretim süreçleri bu grev yüzünden sekteye uğramıştı.  Oscar ödüllü film yıldızı Sean Penn de Cannes Film Festivali’ndeki bir basın toplantısında konuya değinerek senaristlere destek verdiğini belirtmiş, senarist taleplerini görmezden gelen stüdyoların tavrını insanlık ayıbı olarak nitelemişti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir