Techinside Google News
Techinside Google News

Hawaii yangınları hakkında dezenformasyon iddiası

Çin ile ABD siyasi ve teknoloji tartışmayla tekrar karşı karşıya geliyor. Hawaii yangınları hakkında dezenformasyon iddiaları gündeme geldi.
- Advertisement -

Çin, yeni teknikler kullanarak Hawaii yangınları hakkında dezenformasyon yayıyor bilgi savaşlarında Çin, teknolojiyi önemli bir silah olarak kullanıyor.

Ağustos ayı orman yangınları Maui, Hawaii’yi yıkıcı bir öfkeyle kasıp kavururken, Çin’in gittikçe daha becerikli olan bilgi savaşçıları saldırıya geçti.

İnternette yayılan bir dizi sahte paylaşımda, felaketin doğal olmadığını, ABD tarafından test edilen gizli bir “hava durumu silahının” sonucu olduğunu belirtildi. İnanılırlığı artırmak için, paylaşımlarda yapay zeka programları tarafından oluşturulmuş gibi görünen fotoğraflar yer alıyordu. Bu da onları bir dezenformasyon kampanyasının orijinallik havasını güçlendirmek için bu yeni araçları ilk kullananlar arasında yaptı.

Hawaii yangınları hakkında dezenformasyon yapılıyor mu?

Rusya bilgisayar korsanlığı operasyonları ve dezenformasyon kampanyaları yürütürken 2016 ve 2020 ABD başkanlık seçimlerinde büyük ölçüde kenarda duran Çin için, yangınları Amerikan istihbarat teşkilatları ve ordunun kasıtlı bir eylemi olarak söndürme çabası, hızlı bir taktik değişikliğiydi. Şimdiye kadar Çin’in nüfuz kampanyaları, Tayvan ve diğer konulardaki politikalarını savunan propagandayı güçlendirmeye odaklanmıştı.

Microsoft ve bir dizi başka kuruluştan araştırmacıların ortaya çıkardığı en son çaba, Pekin’in ABD’de anlaşmazlık yaratmaya yönelik daha doğrudan girişimlerde bulunduğunu öne sürüyor.

Hareket aynı zamanda Biden yönetimi ve Kongre’nin, iki ülkeyi açık çatışmaya sürüklemeden Çin’i nasıl geri püskürteceği ve yapay zekanın dezenformasyonu büyütmek için kullanılması riskini nasıl azaltacağıyla boğuştuğu bir dönemde geldi. Microsoft, Recorded Future, RAND Corporation, NewsGuard ve Maryland Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından belirlenen Çin kampanyasının etkisini ölçmek zordur, ancak ilk göstergeler çok az sayıda sosyal medya kullanıcısının komplo teorilerinin en tuhafıyla meşgul olduğunu gösteriyor. .

Araştırmacıları gizli kampanyayı analiz eden Microsoft’un başkan yardımcısı ve başkanı Brad Smith, Çin’i siyasi kazanç için doğal bir felaketten yararlandığı için sert bir şekilde eleştirdi. Bay Smith bir röportajda: “Bunun hiçbir ülkeye ya da büyük bir ülke olmayı arzulayan herhangi bir ülkeye layık olduğunu düşünmüyorum” dedi. Maui yangınlarını siyasi açıdan kullanan tek ülke Çin değildi. Rusya da aynısını yaptı. ABD’nin Ukrayna’daki savaşa ne kadar para harcadığını vurgulayan ve bu paranın afet yardımı için kendi ülkesinde harcanmasının daha iyi olacağını öne süren gönderiler yaydı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir