Okul sezonu başladı. Okullarla birlikte öğrencilerin ödev yetiştirme maratonu da başladı.
Hızla gelişen yapay zeka teknolojisi artık ödevlerde öğrenciler için bir kaçış yolu olarak oldukça yaygınlaştı. OpenAI, ödevlerde yapay zekanın kullanıldığının tespit edilip edilemeyeceğine yönelik dikkat çekici bir açıklamada bulundu.
Geçmişte kendisi de bu görevi üstlenmesi için bir araç geliştirmiş olan OpenAI, ChatGPT kullanımının tespitinin mümkün olmadığını belirtti. Geçmişte, şirketin oluşturduğu dedektör %26’lık bir başarı oranına ulaşmış ardından sessiz sedasız ortadan kaldırılmıştı.
Bir dedektör yardımıyla tespit mümkün olmasa dahi yapay zekanın yaptığı mantık hataları ve OpenAI’in kendi ürünü olan ChatGPT gibi internetten aktif beslenme göstermeyen yapay zeka araçlarının kullanacağı güncel olmayan bilgiler yapılan ödevleri ele verebilir.
Geçtiğimiz aylarda araştırmacılar ABD’de ChatGPT’ye tıpta uzmanlık sınavı uyguladı ve başarılı sonuç elde etti. Bu, gelecekte yapay zeka ile ilgili yapabileceklerimiz konusunda umut verici fakat doğuracı suistimaller konusunda da korkunç bir tablo ortaya çıkarıyor.
Eğitimciler, ödev ve sınavlarda kullanımının önüne geçecek adımların atılması için yetkilileri göreve davet ediyor. Ancak bunu sadece eğitim odaklı olarak ele almamak da gerekiyor. OpenAI gibi bu sektörün en ön saflarında yer alan bir şirket bile potansiyeli kabul ediyor ve uyarıyorken kaçınılmaz sona kayıtsız kalınmamalı.
Tek tehlike ödevlerde kullanımı değil!
Yapay zekanın ödevlerde kullanılması bu işin sadece tek bir boyutu. Yapay zeka, aynı zamanda bu tıpkı bu ödevler gibi; kullanıcıların isteklerini karşılayabilmek ve eğitilmek için internetteki kaynakları hiçbir telif ya da etik değer gözetmeden deli gibi kazıyor.
Şirketler, kullanıcıların ürünlerini yapay zekadan koruyacaklarına yönelik teminatlar veriyor. Ancak, koruyacağını iddia edenlerle kullanan şirketler aynı. Yani bir boyutta kuzuyu kurda emanet ediyoruz.
Yapay zeka ile ilgili atılması gereken çokça güvenlik adımı var ve bunların bir an önce yapılması gerekiyor. Çünkü üretken yapay zekanın gelişmesi ile birlikte kendi kendini geliştirebilen ve her geçen gün bunu daha hızlı yapan bir teknoloji ile karşı karşıyayız. Bu durumun iyi mi yoksa kötü mü olduğunu attığımız adımlar belirleyecek.