Çok değil, 20 yıl kadar önce büyük şirketlerdeki unvan ve görev tanımları belliydi. Bir genel, yanına finans, satış ve yapıyorsa üretimden sorumlu isimleri toplar ve şirketin geleceğine yön verirdi.
Ancak işler artık üst yönetimler için bu kadar kolay değil. CxO ya da “C-level” olarak tanımlanan ve sayıları neredeyse 50’yi bulan bu ünvanlar yönetim organizasyonlarında ciddi değişimleri beraberinde getiriyor. CEO haricinde CIO, CFO ve CMO en bilinenleri.
Bu ünvanlardan bahsedeceğimiz CDO ise -harflerin artık yetmemesi nedeniyle- iki farklı şapkayla karşımıza çıkıyor: Chief Digital Officer ve Chief Data Officer. İlki, şirketin dijitali tanımlayan operasyonlarının yönetiminde rol üstlenirken, ikincisi, özellikle Büyük Veri sonrası ortaya çıkan yüksek miktardaki verinin derlenmesi ve analizi noktasında şirketin diğer kademelerine destek oluyor. Bu unvana sahip olanların sayısındaki artış, “CDO Summit” ve “Chief Digital Officer Global Forum” gibi unvansal organizasyonların da gerçekleşmesine neden oluyor.
CDO Club tarafından yapılan bir araştırma, dijitali ifade eden CDO’ların sayısının, 2015 sonuna kadar iki kat artış göstereceğine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre CDO ünvanlı yönetici sayısı 2005 yılında tüm dünyada yalnızca “3” iken, 2010’da 50 kişi barajını geçmiş. Bu tarihten sonra hızlı bir artışın yaşandığı göstergeye göre 2013’te 488 ile 2012’ye göre yüzde 100’den fazla artış gösteren CDO sayısı, 2014 sonunda 1000 kişiye ulaşmış.
CDO Club, her yıl katlanarak büyüyen CDO sayısının 2015’te de benzer bir ivme göstereceğini tahmin ediyor. Buna göre tüm dünyadaki Chief Digital Officer ünvanlı yönetici sayısı 2 bine çıkacak. CDO’ların farklı departmanlar arasında bir köprü rolü üstlenmesi şirket içindeki yükselişlerini de kolaylaştırıyor. Çalıştıkları şirkette CEO kademesine yükselen CxO’lar arasında CDO’ların sayısındaki artış dikkat çekiyor.
Kuzey Amerika’da CDO hareketliliği
Aynı araştırmaya göre, 2013 sonunda 488 CDO’nun yüzde 88’i Kuzey Amerika’daki şirketlerde görev yapıyordu. Bu oran, 2014’te yüzde 68’e gerilemiş durumda çünkü Avrupa merkezli şirketler de dijital yöneticiyi keşfetti. Avrupa’nın oranı aynı dönemde yüzde 7’den yüzde 23’e çıkarak global CDO dağılımını biraz olsun dengelemiş görünüyor.
CDO’lar en çok hangi sektörde görev yapıyor?
CDO Club, araştırmada CDO ünvanına sahip yöneticilerin sektörel dağılımına da yer veriyor. 2014 sonu verilerine göre CDO’ların yüzde 36’sı reklamcılık sektöründe çalışıyor, bu sektörü yüzde 18 ile medya, yüzde 13 ile yayıncılık ve yüzde 10 ile sivil toplum kuruluşları takip ediyor. Beklenenin aksine pazarlama ve finans yüzde 10’un altında kalıyor.
İş dünyasının CDO’lara gösterdiği ilgi bir süre daha katlanarak artmaya devam edeceğe benziyor. Zira Gartner’ın 2015’te 10 stratejik teknoloji trendinde de kendine yer bulan “dijital müdürler”, Accenture tarafından da CMO ve CIO’lar arasındaki kopukluğu giderecek isimler olarak telaffuz ediliyor.