2023 başında Çinli petrol devi Sinopec, çoğunlukla gözden kaçan sürpriz bir açıklama yaptı. Artık Çin’deki benzin talebinin bu yıl, önceki tahminlerden iki yıl önce zirveye çıkmasını bekliyordu. Çin’de petrol talebi özelinde yaşanan artış, Sinopec tarafında sadece araç filolarına bakılarak anlaşılamayacağı yönünde açıklanıyor.
Bu, zirveye ulaşacağını söyleyen bir analist değil; Çin’in en büyük yakıt distribütörü. Sinopec akaryakıt işinde ciddi bir tecrübeye sahip ve daha da önemlisi bu işin kalmasında önemli bir çıkarı var. Çin, son yirmi yıldır benzin ve dizel gibi rafine edilmiş petrol ürünlerinde küresel büyümenin en büyük itici gücü oldu. Ancak Çin’de elektrikli araç benimsenme oranları şu anda hızla artıyor. Ağustos rakamları muhtemelen şarjlı araçların yeni binek araç satışlarının yüzde 38’ine ulaştığını gösteriyor. Bu oran 2020’de sadece yüzde 6’ydı ve yakıt talebini önemli ölçüde düşürmeye başlıyor.
Çin’de petrol talebi neden artıyor?
İki ve üç tekerlekli araçlarda yakıt talebi zaten yapısal olarak düşüşte; BNEF, bu araçların kat ettiği toplam kilometrenin yüzde 70’inin halihazırda elektriğe geçtiğini tahmin ediyor. Binek araç filosunun yüzde 5’inden fazlası artık akülü elektrikli veya şarjlı hibrit olduğundan, otomobillere yönelik yakıt talebi bir sonraki dönemeç olacak. Artan yakıt ekonomisi hedefleri nedeniyle içten yanmalı araç filosu da daha verimli hale geliyor.
Daha ağır araçlara yönelik dizel talebi bir süre daha artmaya devam edecek. Ancak orada bile sismik bir değişim yaşanıyor. Elektrik, yakıt hücresi ve akü değiştirme seçenekleri kısa sürede hafif ticari araç satışlarında yüzde 12’ye, orta ve ağır ticari araç satışlarında ise yüzde 4 ila yüzde 5’e yükseldi. Bu ağır hizmet rakamının 2025 yılına kadar yüzde 10’un üzerine çıkması bekleniyor. Tüm bu segmentler birleştirildiğinde BNEF, Çin’deki karayolu taşımacılığına yönelik toplam petrol talebinin gelecek yılın sonlarında zirveye ulaşmasını bekliyor. Talep yakın zamanda dibe vurmayacak. Özellikle kamyon taşımacılığı segmentindeki filo ciroları zaman alacak. Ancak yine de küresel petrol talebi modellerinde büyük bir değişime işaret ediyor. Bunun aynı zamanda ürettikleri ürün karışımını hızlı bir şekilde ayarlaması gereken rafineriler için de büyük etkileri var.
Sinopec’in açıklamasında ilginç bir detay daha var. Çin’in araç çağırma filosunun kentsel benzin talebi üzerindeki etkilerine de dikkat çekiliyor. Çin’de araç çağırmak için kullanılan araçların elektrikli olma olasılığı, özel mülkiyete ait olanlara göre çok daha yüksek (filonun payı neredeyse yüzde 40). Elektrikli araç çağırma araçları aynı zamanda benzinle çalışan muadillerine göre daha verimli olup, Aralık ayında pazar lideri Didi’nin araç çağırma platformunda kat edilen kilometrenin yüzde 50’sini oluşturdu.