Veri madenciliği, yararlı bilgileri çıkarmak için büyük miktarda ham veriyi arama ve analiz etme süreci olarak tanımlanıyor. Şirketler müşterileri hakkında daha fazla bilgi alma konusunda veri madenciliği yazılımlarını kullanıyor. Daha etkili pazarlama stratejileri geliştirmelerine, satışları artırmalarına ve maliyetleri düşürmelerine yardımcı oluyor. Veri madenciliği etkili veri toplamaya, depolamaya ve bilgisayarla işlemeye dayanıyor. Veri madenciliği nedir sorusunu cevapladık ve bunun için gerekenlere geçebiliriz.
Kullanıldığı alanlara örnek kredi riski yönetimi, dolandırıcılık tespiti ve spam filtrelemeyi gösterebiliriz. Aynı zamanda belirli bir grup insanın duygularını veya fikirlerini ortaya çıkarmaya yardımcı olan bir pazar araştırması aracı görevi görüyor. Madencilik süreci dört adıma ayrılıyor.
Veri madenciliği için gerekenler
- Veriler toplanıyor ve sahadaki veya bir bulut hizmetindeki veri ambarlarına yükleniyor.
- İş analistleri, yönetim ekipleri ve bilgi teknolojisi uzmanları verilere erişiyor. Onu nasıl organize etmek istediklerini belirliyor.
- Özel uygulama yazılımı verileri sıralıyor ve düzenliyor.
- Son kullanıcı, verileri grafik veya tablo gibi kolay bir formatta sunabiliyor.
Veri madenciliği programları, kullanıcı isteklerine dayalı olarak verilerdeki ilişkileri ve kalıpları analiz ediyor. Bilgileri sınıflar halinde düzenliyor. Örneğin bir restoran, hangi özel ürünleri hangi günlerde yapması gerektiğini tespit edebilmeyi veri madenciliği ile yapabilir. Veriler, müşterilerin ne zaman ziyaret ettiğine ve ne sipariş ettiğine bağlı olarak sınıflar halinde organize edilebilir. Diğer durumlarda, veri madencileri mantıksal ilişkilere dayalı bilgi kümeleri buluyor. Alternatig olarak tüketici davranışındaki eğilimler için ilişkilere ve sıralı kalıplara bakıyor.
Depolama, veri madenciliğinin önemli bir yönü Depolama, bir kuruluşun verilerinin tek bir veritabanı veya programda merkezileştirilmesini içeriyor. Kuruluşun, belirli kullanıcıların ihtiyaçlarına göre analiz etmelerini sağlıyor. Ayrıca veri segmentlerini ayırmasına olanak tanıyor.
Veri madenciliğinin en kazançlı uygulamalarından biri sosyal medya şirketleri tarafından üstleniliyor. Facebook, TikTok, Instagram gibi platformlar, çevrimiçi etkinliklerine dayanarak kullanıcıları hakkında tonlarca veri topluyor. Bu veriler tercihleri hakkında çıkarımlar için kullanılabiliyor. Reklamverenler mesajlarını olumlu yanıt verme olasılığı en yüksek görünen kişilere hedefleyebiliyor. Aslında kullanıcılar, kişisel bilgilerinin nasıl toplandığını veya bilgilerinin kime satıldığını bilmeden sitelerin şart ve koşulları kabul ediyor.