Microsoft’un başkanı ve başkan yardımcısı Brad Smith özel bir röportajda, yapay zekanın silah haline getirilebileceğini ve insanlar tarafından dizginlenmesi gerektiğini söyledi. Yapay zeka silah haline gelirse, önlenemez bir yıkıma neden olabilir.
Smith, yayınlanan röportajda “Şimdiye kadar icat edilen her teknolojinin hem bir alet hem de bir silah olma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum. Yapay zekanın insan kontrolüne tabi kalmasını sağlamak zorundayız. Yapay zekayı örneğin kritik altyapıyı otomatikleştirmek için kullanmayı düşünen hükümet, ordu veya herhangi bir kuruluş olsun, kontrolün insanların elinde olduğundan emin olmalıyız, işleri yavaşlatabiliriz veya kapatabiliriz” dedi.
Yapay zekanın işler üzerindeki etkisi
Dünyanın dört bir yanındaki teknoloji liderleri, yapay zeka destekli üretken sohbet robotu ChatGPT’nin insan benzeri tepkiler üretme yeteneği nedeniyle popülaritesinin artmasının ardından yapay zekanın riskleri konusunda uyarıda bulundu. Üretken yapay zeka, metin, resim, kod ve daha fazlası gibi içerik üretebilen bir tür yapay zeka teknolojisi. ChatGPT’nin sahibi OpenAI’nin CEO’su Sam Altman, Google’ın yapay zeka kolu DeepMind ve Microsoft’tan yöneticilerle birlikte Mayıs ayında yapay zekanın nükleer savaşla eşdeğer bir insan neslinin tükenme riski oluşturduğu konusunda uyardı ve bu risklerin azaltılması gerektiğini vurguladı.
Tesla CEO’su Elon Musk, Apple kurucu ortağı Steve Wozniak ve birkaç teknoloji lideri de yapay zeka laboratuvarlarını, OpenAI’nin en yeni büyük dil modeli olan GPT-4’ü aşmak için eğitim sistemlerini durdurmaya çağırdı. Ayrıca bu tür ileri gelişmelere altı aylık bir ara verilmesi çağrısında da bulundu.
Smith, Yeni Delhi’de düzenlenen Business 20 Zirvesi’nin oturumda: “İşte bu yüzden sadece şirketlerin doğru olanı yapmasını değil, aynı zamanda güvenlik ihlallerinin olmasını sağlayacak yeni yasa ve düzenlemeleri de savunduk. Bunun gerekliliğini başka yerlerde de gördük. Yani elektriğin devre kesicilere bağlı olduğunu hayal edin. Acil durum freni olduğunu bilerek çocuklarınızı okul otobüsüne bindiriyorsunuz. Bunu daha önce başka teknolojiler için de yapmıştık” dedi.
Bu arada yapay zekanın patlayıcı büyümesi, çalışanların işlerinin teknolojinin yerini alabileceğinden endişe etmesine neden oluyor.
Goldman Sachs’ın Mart ayındaki bir raporu , üretken yapay zekanın dünya çapında 300 milyon kadar işi etkileyebileceğini söyledi. Yatırım bankası, etkilenen mesleklerdeki iş yükünün yüzde 25 ila yüzde 50’sinin değiştirilebileceğini belirterek, fiziksel emek gerektiren işlerin önemli ölçüde etkilenme olasılığının daha düşük olduğunu da sözlerine ekledi.