Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka en çok Nvidia’ya yaradı, milyarlarca dolar kar elde etti!

Yapay zeka patlamasının ardından Nvidia artık hiç olmadığı kadar çok kar ediyor. Yıldan yıla karlılık oranları düzem bir artış gösteriyor
- Advertisement -

Nvidia, Mayıs ayından bu yana 13,5 milyar dolar gelir elde etti ve 2024’ün 2. çeyreğinde, üretken AI çiplerine yönelik benzeri görülmemiş talebin, masaüstü ve dizüstü bilgisayar GPU’larını küçülen bir PC endüstrisine satmış olabileceği herhangi bir zorluğun ötesine geçtiğini açıkladı.

Veri merkezi, bu gelirin 10,32 milyar dolarlık rekorunu oluşturdu ve sadece bir çeyrekte iki kattan fazla arttı ve Nvidia sonuç olarak 6,188 milyar dolar kar elde etti. Ve oyun, aslında yıldan yıla yüzde 22 artarak 2,48 milyar dolarlık gelire de ulaştı.

Nvidia, oyuncular için belirsiz bir yükseltme fırsatı ile oyunların büyümeye geri döndüğüne inandığını ve kurulum tabanının yüzde 20’sinin artık bir RTX 3060 veya daha iyisine sahip olduğunu söylüyor.

Nvidia, önümüzdeki çeyrekte 16 milyar dolarlık gelir öngörüyor, bu da yapay zeka nedeniyle bir sıçrama daha anlamına geliyor. Nvidia CFO’su Colette Kress kazanç çağrısında, ”Sıralı büyümenin büyük ölçüde veri merkezi tarafından yönlendirilmesini bekliyoruz.” diyor. Şirketin hisse senedi fiyatı mesai sonrası işlemlerde yüzde 8,5 arttı.

Yapay zeka kullanım alanları

Şirketin bir sonraki AI çipi GH200, açıklanmayan bir fiyata 2024’ün ortalarında geliyor, bu nedenle gelecek çeyreğin talebi hala mevcut AI çipleri için olacak. Kress, ”Önümüzdeki birkaç çeyrekte arzımız, döngü süresini kısalttıkça ve kapasite eklemek için tedarik ortaklarımızla birlikte çalıştıkça artmaya devam edecek.” diyor ve Nvidia’nın L40 GPU’sunun “Birçok iş yükü türüne yönelik artan talebin giderilmesine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.”

Nvidia’nın baş rakipleri Intel ve AMD’nin henüz Nvidia’nın üretken AI silikonuna ikna edici cevapları yok. AMD’nin MI300’ü dördüncü çeyrekte gelmeye başlayabilir ve 2024’ün başlarında devreye alınabilir. Hem AMD hem de Intel, en azından geçici olarak bu AI yongalarını buluttaki sunuculara koymanın önemini küçümsemeye çalışıyor ve her iki CEO’su da AI özelliklerini istemci yongalarına da koyma sözü veriyor. Veya Intel CEO’su Pat Gelsinger’ın dediği gibi: “Yaptığımız her platforma yapay zeka oluşturun.”

AMD CEO’su Lisa Su Mayıs ayında Forbes’a verdiği demeçte, ”Beş yıla bakarsanız, AMD’deki her üründe AI göreceksiniz ve bu en büyük büyüme itici gücü olacak.” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir