Telefon üreticileri için şu sıralar işler çok da iyi gitmiyor. IDC’nin raporlarına göre 2015’de dünyada daha az telefon satılması bekleniyor. Raporların da söylediği gibi dünyanın pek çok köşesinde satışlar düşüyor. Fakat bir istisna var ki, üreticiler oraya gönderdikleri her malı satıyor, satışlarını büyüterek geri dönüyorlar.
Satış performansıyla üreticilerinin yeni gözdesi haline gelen bölge, Orta Doğu. Öyle ki, bu yeni yükselen pazarda daha hızlı satış yakalamak, daha çok insanın dikkatini çekmek ve bölgede daha güçlü olmak isteyen telefon üreticileri yeni ürün lansmanlarını da doğrudan Orta Doğu şehirlerinde yapmaya başladı. Bir zamanların gözdesi Los Angeles, Londra, Berlin gibi telefon lansman şehirleri ışık hızıyla gözden düşmeye başladı. Öyle ya, para neredeyse üreticilerin en sevdiği şehir de orası. Şimdilik listenin tepesine, Dubai yükselmiş görünüyor ancak İstanbul’un da o listede yükseldiğini görmek için fazla beklemek zorunda kalmayabiliriz.
Orta Doğu’da telefon satışlarının artması, bölgenin doğal bir parçası olan Türkiye’yi de telefon üreticilerinin önemli bir hedefi haline getirdi. Gemilerle dev telefon kargolarını Çin’den, Güney Kore’den Orta Doğu’ya taşıyacak olan üreticiler, hemen aynı bölgede yer alan Türkiye’de de pazarlama kampanyalarına hız verdiklerinde, çok düşük bir lojistik maliyetle, Türkiye’de de yüksek satış rakamları yakalamış olacaklar. Elbette bu detayın farkında olan telefon üreticileri şimdiden Türkiye’ye hangi modelleri, hangi miktarlarda göndereceklerini planlamaya başladılar. Pazarlama kampanyalarının hazırlıkları da diğer bir yandan sürüyor. Çok yakında medyada çok yoğun telefon/tablet reklamları hatta sonbahar gibi İstanbul’da yeni ürün lansmanları görecek olursam şaşırmayacağım.
Peki, rakamlar ne diyor?
Rakamlara bakınca durumun ciddiyeti anlaşılıyor. IDC’nin raporlarına göre, geçtiğimiz yıl dünyada %27,6 büyüyen telefon pazarı bu yıl %11,3 oranında büyüyecek görünüyor. Yani büyüme hızı yarıdan fazla düşmüş durumda. Kısaca söylemek gerekirse, telefon pazarında deniz bitiyor. Büyümenin yarının da altına inmesindeki önemli bir faktör, Çin pazarının doyuma ulaşmış olması. Artık Çin’de kolay kolay mal satılmıyor zira Çin’li üreticiler sayısız model ve markayla, Çin halkına hem ucuz hem de güçlü telefonlar ulaştırıyorlar. Çin’in dar gelirli halkının da her sene telefon değiştirmek gibi bir takıntısı bulunmuyor. Ama Orta Doğu öyle mi?
Petrol zengini Orta Doğu’lu komşularımızın daha çekecek çok selfie’si, yeni Mercedes’leri hakkında sosyal medyada açacak çok albümleri var.
Elbette her yıl yenilenen telefon modelleri de en büyük tutkularının başında geliyor. Biz Orta Doğu’da savaş var, herkes birbirini yiyor diyoruz ama Orta Doğu’nun zenginleri yeni telefon almaya doymuyor. Sadece onların satın aldıkları telefonlar, telefon üreticilerinin satış gelirlerinde çok önemli bir rakam oluşturuyor
Bu sırada telefon satışları konusunda çok da umutsuz olmayalım. Telefon üreticilerini ağlatan asıl neden, “büyümenin yavaşlaması”.
Yani daha çok kâr etmeyi beklerken, biraz daha az kâr edecekleri için endişeleniyorlar.
2015 yılında dünyada 1.45 milyar adet telefon satılacak. Bunun 1.1’i Android, 237 milyonu iOS, 47 milyonu da Windows telefonları olacak.
Dört yıl sonra ise, yani 2019’da beklenti toplam 1.93 milyar telefon satışı. Yani neredeyse 2 milyar telefon. Yani dünyadaki insanların yaklaşık 3’te biri o sene yeni bir telefon alacak. Önceki yıllarda alınacak telefonları da hesaba katacak olursak, 2015-2019 yılları arasında yaklaşık 7-8 milyar adet telefon satılmış olacak ki, bu rakam toplam dünya nüfusundan fazla…
İşte bu dev rakamlarla oynayan dev telefon üreticilerinin, önümüzdeki kısa dönem için göz bebeği, Orta Doğu ve Türkiye olacak gibi görünüyor. Hazır olalım.