Belirli bireylerin kronolojik yaşlarından daha yaşlı görünmesi olgusunu hiç düşündünüz mü? Japonya’daki Osaka Metropolitan Üniversitesi’ndeki (OMU) araştırmacılar tarafından yakın zamanda yürütülen bir çalışma, zorlayıcı bir fikir sunuyor. Bu tür erken yaşlanma, henüz anlaşılmamış gizli sağlık koşullarının göstergesi olabilir.
OMU araştırmacıları, bir bireyin yaşını anlamak için göğüs röntgeni görüntülerini kullanan dahiyane bir hesaplama programı tasarladı. X-ışınlarındaki pulmoner anormallikleri belirlemeye odaklanan diğer hesaplama sistemlerinden farklı olarak, bu program öznenin algılanan yaşını belirlemeye çalışıyor. Daha sonra, bu tahmini yaş, altta yatan potansiyel sağlık sorunlarını ortaya çıkarmak için kullanılıyor.
Yaş tespitinde yapay zeka başarısı
Hesaplama programı kişinin gerçek yaşından daha büyük bir yaşı gösteriyorsa, bu Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), yüksek kan basıncı veya kan dolaşımında aşırı ürik asit seviyeleri ile karakterize edilen hiperürisemi gibi rahatsızlıkların varlığına işaret edebilir. Bu yeni hesaplama programı, X-ışını görüntülerinde yaşın görünümünü makul sağlık endişeleriyle ilişkilendiren yenilikçi bir paradigma olarak duruyor. Araştırmacılar, terapötik müdahaleleri daha etkili hale getirmede çok önemli bir yön olan sağlık bozukluklarının erken tespitini kolaylaştırma potansiyelini öne sürüyorlar.
Hesaplamalı programın eğitim süreci, X-ışını görüntülerini ve ilgili yaşları içeren kapsamlı veri kümelerinin beslenmesini gerektiriyor. Bu derleme, 2008 ila 2021 zaman aralığını kapsayan, 36.000 asemptomatik bireyi aşan bir kohorttan 67.000’in üzerinde X-ışınını içeriyor. Programın doğruluğunun değerlendirilmesi, yaş tahminlerinin gerçek yaşlarla yan yana getirilmesini gerektirdi ve son derece uyumlu sonuçlarla sonuçlandı. Program, yaş tahmininde kayda değer bir ustalık gösterdi.
Ayrıca program, 34.197 X-ışınlarından oluşan ek bir veri seti kullanılarak doğrulamaya tabi tutuldu. Bu sefer teşhis edilmiş tıbbi rahatsızlıklardan mustarip bireyleri kapsıyordu. Şaşırtıcı bir şekilde, program tarafından sağlanan tahmini yaş ile kronik tıbbi rahatsızlıkları barındırma olasılığı arasında kayda değer bir pozitif korelasyon ortaya çıktı.
Spesifik olarak, programın kronolojik yaştan daha büyük bir yaş çıkarsadığı durumlar, genellikle yüksek kan basıncı veya kronik bronşit gibi devam eden sağlık sorunlarının varlığına karşılık geliyordu. Araştırmacılar, bu hesaplamalı programın gelecekteki gelişimi için iyimser beklentiler barındırıyor. Nihai hedefi, yeteneklerini yaş tahmininin ötesine genişletmek – yaşam süresi tahminini, hastalıkta hayatta kalma olasılıklarının belirlenmesini ve çeşitli tıbbi durumlar için özel tedavi protokollerinin formüle edilmesini kapsayan daha fazla iyileştirme ve araştırma çabaları bekleniyor.