Techinside Google News
Techinside Google News

Silindirik kablosuz şarj cihazı geliştirildi

Silindirik kablosuz şarj cihazı etrafına yerleştirilen elektronik cihazları şarj edebiliyor. Tek yönlü şarjın ötesine geçilmiş oluyor.
- Advertisement -

Birden fazla aygıtın aynı anda şarj edilmesi için halka şeklinde bir alan oluşturan deneysel yeni bir şarj cihazı geliştirildi.

Çok yönlü kablosuz şarj cihazları oluşturmaya yönelik önceki girişimler olmuştu. Bir yaklaşım, her biri kendi güç kaynağına bağlı olan birden fazla verici bobini dahil etmeyi içeriyordu. Karmaşıklığı, geniş kullanımını engelledi. Başka bir yaklaşım, cihazlar algılandığında şarj alanının yönünü değiştirdi. Ancak yine bu, ticarileştirme için eşit derecede karmaşık ve pahalı oldu.

Henüz ticari aşamada değil

Doktora sonrası araştırmacı Nam Ha-Van liderliğindeki Finlandiya’daki Aalto Üniversitesi’ndeki bir ekip, daha basit, daha az maliyetli ama yine de oldukça işlevsel bir alternatif olduğu iddia edilen şeyi geliştirdi. Sistemin büyük bir kısmı, telleri üstte ve altta zıt yönlerde sarılmış olan silindirik bir güç bobini. Z şeklinde bir köprü bu iki ucu birbirine bağlıyor.

Üniversite: “Akım bu sargılardan zıt yönlerde aktığı için tamamlayıcı manyetik alanlar üretiyor. Bir alan, silindirik bobinin ortasından, üst sargının çevresinden dışarı akar ve tepeden içeri geri dönüyor. Diğeri ortadan, alt bobinin etrafından dışarı akar ve alttan tekrar içeri giriyor” dedi.

Sonuç olarak, silindirik şarj cihazının ortasını çevreleyen halka şeklinde bir elektromanyetik alan oluşturuluyor. Bu halkanın içinde herhangi bir yere yerleştirilen herhangi bir elektronik cihaz, yönü veya konumu ne olursa olsun verimli bir şekilde şarj olur. Ve alanın gücü, insanlar için güvenli kabul edilen aralığa giriyor. Şarj cihazı henüz ürün niteliğinde olmaktan çok, bilimsel araştırma niteliği taşıyor. Bunun ürüne dönüşmesi gerekli teknik ve güvenlik omaylarını alması zaman alacak. Ayrıca verimlilik konusu da ayrı bir tartışma olabilir. Şarj cihazı, evlerden ortak alanlara kadar birçok farklı alanda kullanım potansiyeline sahip. Toplu bir şekilde cihazları şarj edebilmek, tek seferde birden çok cihaz için kullanım imkanı sağlayacak. Bilimsel yöndeki bu araştırmaya, hangi şirketin öncülük edeceği de şimdiden merak ediliyor.

Araştırmayla ilgili bir makale, IEEE Transactions on Industrial Electronics dergisinde yayınlandı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir