Techinside Google News
Techinside Google News

Tuvalet temizleme robotu göreve başlıyor

Somatic isimli şirket tarafından geliştirilen tuvalet temizleme robotu göreve başlıyor. Robot, istenmeyen işleri yerine getirebiliyor.
- Advertisement -

Somatic isimli şirket tarafından geliştirilen tuvalet temizleme robotu göreve başlıyor. Robot, istenmeyen işleri yerine getirebiliyor.

Yapay zekanın yaratıcı hünerinin sıklıkla ön planda olduğu bir dünyada, beklenmedik bir kahraman çıkıyor: otonom tuvalet robotu. Bu dahiyane buluş, tuvalet temizliğinin sıradan angaryası teknolojik bir makyaj aldığında ortaya çıkıyor. Bize robotların geleceğinin tahmin edebileceğimizden çok daha gerçekçi olduğunu hatırlatıyor.

Tuvalet temizliği yapmaktan sorumlu bir iş gücü piyasası tüm dünyada bulunuyor. Herhangi bir umumi tuvaleti kullandığımızda bize öğretti en önemli şey, tem tuvaletlerin bir zorunluluk olduğu. Bunun farkına varan Somatic adlı New York merkezli bir şirket, ofis binanızdaki bir dolapta yaşayabilen ve her hafta 40 saat boyunca yorulmadan banyodaki pislikleri temizleyen bir robot temizleyici öneren bir hizmet sunarak otomasyon dünyasına giriş yaptı.

Robot ile can sıkıcı işlere son

Ayda sadece 1.000 dolara, bu el arabası benzeri mühendislik harikası ekonomik bir çözüm sunuyor. Dikkat çekici bir şekilde, bu maliyet saatte kabaca 5,68 dolarak tekabül ediyor. Bu oran, Birleşik Devletler’deki 7,25 dolar tutarındaki federal asgari ücretin altına rahatlıkla iniyor. Ancak görünüşte sıradan bir göreve aldanmayın. Bu küçük robot harikası beceriksiz değil. Ustaca açılan kapılardan ve binilen asansörlerden güçlü dezenfektanların ve spreylerin uygulanmasına kadar, dokunulmayan hiçbir köşe bırakmıyor. Kapsamlı bir temizlik sağlamak için klozet kapaklarını bile kaldırıyor ve ardından yüzeyi zarif bir şekilde kurutarak hareket ederken vakumunu sırtında saklıyor.

Bununla birlikte, bu otonom yeterlilik düzeyine giden yolculuk, başlangıçta bazı uygulamalı katılım gerektiriyor. Somatic’in stratejisi, kompakt bir sensör kiti göndermeyi ve robot gelmeden önce video ve 3D derinlik verileri aracılığıyla binanın yerleşimini haritalamayı içeriyor. Şirket daha sonra ilginç bir bükülme sunarak bahsi yükseltiyor. Bu sanal gerçeklik tabanlı simülasyonda, bir operatör bir VR başlığı takıyor ve sanal bir alemde tuvaletleri temizleyen dijital temizlikçi rolünü üstleniyor. Bu yeni yaklaşım, özellikle ofis tuvaletlerinin standartlaştırılmış doğası göz önüne alındığında, robotun öğrenme sürecini kolaylaştırıyor.

Robot otonom operasyonlar yapabilse de, tamamen insan görevlilerin yerini almayı düşünmüyor. Rolü, rutin temizlik etrafında dönüyor ve beklenmedik bir şeye rastladığında kenara çekiliyor. Bu gibi durumlarda, robot bir anlık görüntü alıyor ve bir sonraki görevine geçmeden önce bunu insan meslektaşlarına e-posta ile gönderiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir