Techinside Google News
Techinside Google News

IBM yapay zeka araştırması sonuçlarını paylaştı

IBM yapay zeka araştırması, çalışanların yüzde 40’ının yeni beceri kazanması gerektiğini gösteriyor. İş dünyasında değişim çok yakın.
- Advertisement -

IBM yapay zeka araştırması, çalışanların yüzde 40’ının yeni beceri kazanması gerektiğini gösteriyor. Sonuçlar, iş dünyasındaki değişimi ortaya koyuyor.

IBM araştırmasına göre, yapay zeka nedeniyle çalışanların yüzde 40’ı önümüzdeki üç yıl içinde yeniden beceri kazanmak zorunda kalacak. ChatGPT gibi üretici yapay zeka modelleri, yazma ve kodlama gibi birçok teknik görevi yapabiliyor. Birçok kişi teknolojinin işlerinin yerini alacağından korkuyor. Yeni bir IBM araştırması, insanların teknolojiden korkmamaları gerektiğini, bunun yerine kendi çıkarları için ondan yararlanmaları gerektiğini gösteriyor.

IBM raporu, yapay zekanın ortaya çıkışının şirket iş modellerini nasıl etkilediğini, özellikle de operasyonlarını yürütmek için yapay zekadan nasıl yararlandıklarını ve bunun iş rollerini nasıl etkilediğini analiz ediyor.

Yeni beceriler kazanmak gerekiyor

IBM, bu soruların yanıtlarını bulmak için önceki iki çalışmadan, 28 ülkede 3.000 üst düzey yöneticiyle yapılan bir anketten ve 22 ülkeden 21.000 çalışandan alınan verileri çekti. Sonuçlar, yapay zekanın şüphesiz iş gücünde ve işletmelerde değişikliğe neden olacağını, ancak daha kötüsü için olmadığını gösterdi.

Ankete katılan yöneticiler, Dünya Bankası istatistiklerine göre, yapay zeka uygulaması nedeniyle iş güçlerinin yüzde 40’ının önümüzdeki üç yıl içinde yeniden beceri kazanması gerekeceğini tahmin ediyor. Ancak bu yöneticilerin yüzde 87’si üretken yapay zekanın rolleri değiştirmek yerine artırmasını bekliyor.  IBM IBV araştırmasına göre, “teknoloji odaklı iş değişikliklerine uyum sağlamak için başarılı bir şekilde yeniden beceri kazanan teknolojiyi benimseyenler, ortalama yüzde 15’lik bir gelir artış oranı primi bildiriyor” ve yapay zekaya odaklananlar “emsallerine göre yüzde 36 daha yüksek bir gelir artışı oranı görüyor” dedi.

Yeni beceri paradigması, 2016’da en kritik beceri olan STEM’de yeterlilik gibi tipik olarak öncelik verilen teknik becerileri 2023’te en az önceliğe kaydırıyor. Bunun nedeni, artık ChatGPT gibi araçların çalışanların daha az bilgiyle daha fazlasını yapmasına olanak sağlaması. Artık ekip yönetimi, ekip ortamlarında etkin bir şekilde çalışabilme becerisi, etkili iletişim kurma becerisi ve değişime uyum sağlama isteği gibi insan becerilerine daha fazla vurgu yapılıyor ve bunların tümü, iş dünyasının gerektirdiği en kritik becerilerin başında geliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir