HP kartuş satış stratejisi ile önemli bir gelir elde ediyor. Ancak şirketin, kullanıcıları kartuş gerektirmeyen işlerde bile satın alıma zorladığı iddia ediliyor.
HP, kullanıcıları kötü şöhretli pahalı yazıcı mürekkebi almaya zorladığı için sık sık tartışmalarla karşı karşıya kaldı. Son tartışma, kullanıcılar herhangi bir şey yazdırmaya çalışmasa bile şirketin çok işlevli yazıcıları mürekkep azaldığında kapattığı iddialarına odaklanıyor.
Federal bir yargıç, HP’nin mürekkep azaldığında hepsi bir arada yazıcılardaki tarama ve faks özelliklerini kasten devre dışı bırakmakla suçlanan bir toplu davayla karşı karşıya kalacağına karar verdi. Eğer kanıtlanırsa bu, şirketin müşterilerine pahalı mürekkep kartuşları basmak için kullandığı başka bir taktik olacak.
İddialar inceleniyor
HP ve Canon gibi şirketler, mürekkep püskürtmeli yazıcıları pazarlıyor. Pahalı mürekkep kartuşlarının satışından önemli karlar elde ederken, yazıcıları nispeten düşük fiyatlarla sunuyorlar. Tüketici Raporları, bu kartuşların kullanıcılara yılda 70 dolara kadar mal olabileceğini gösteriyor . Daha uygun fiyatlı üçüncü taraf kartuşları satın alarak veya kullanılmış kartuşları yeniden doldurarak tasarruf etmeye çalışanlar, genellikle çeşitli kısıtlayıcı önlemlerle karşılaşıyor. Bu uygulamalar, HP’nin dünya çapındaki düzenleyicilerle başını derde sokuyor.
Geçmişteki anlaşmalar, HP’yi Avustralya, Portekiz, İtalya, Belçika ve İspanya’daki müşterilere tazminat sağlamaya zorladı. Bu, kullanıcıların üçüncü taraf kartuşları veya yeniden doldurulmuş kartuşları takmasını engelleyen şirketin Dijital Haklar Yönetimi (DRM) sistemine karşı düzenleyici kararların ardından geldi. Buna rağmen HP, geçmişte bu DRM’yi kısa süreliğine kaldırmış olsa bile bu DRM’ye sahip yazıcıları pazarlamaya devam ediyor.
Ayrıca, Uluslararası Görüntüleme Teknolojisi Konseyi (IITC) daha sonra HP’yi çevre dostu bir etiket kisvesi altında müşterileri mürekkep kartuşu abonelik ödemeleri yapmaya zorlamakla suçladı. Abonelik, deneme süresi sona erdiğinde otomatik olarak yinelenen ödemeleri tetikliyor. HP, müşterilerin bilgisi olmadan DRM’yi uygulamak için ürün yazılımı güncellemeleri yayınlıyor ve internet bağlantısı kesildiğinde kartuşları devre dışı bırakıyor. IITC, çevre dostu sertifikanın HP’nin yazıcılarından kaldırılması için kampanya yürütüyor çünkü böyle bir sertifika açıkça üçüncü taraf ve yenilenmiş kartuşlar için destek gerektiriyor.