Techinside Google News
Techinside Google News

Twitter yeni rekorunu Güney Amerika’da kıracak

Bugüne kadar farklı toplumsal olaylar ya da spor organizasyonlarıyla kendi rekorlarını kıran Twitter, bir sonraki başarısını Güney Amerika'da yakalayacak.
- Advertisement -

twitterUsta pilot Chesley B. Sullenberger, 15 Ocak 2009’da kurtardığı hayatların bir sosyal medya mecrasını nasıl fersah fersah ileri taşıyacağından habersizdi. Kalkıştan hemen sonra motora giren kuş sürüsü nedeniyle iki motoru da duran uçağı Hudson Nehri’ne indirerek 150 yolcu ve 5 mürettebatın hayatını kurtaran Sullenberger’e yalnızca yolcuların ve yakınlarının değil, Twitter yöneticilerinin de teşekkür etmesi gerek.

O gün, uçak nehre doğru süzülme manevrası yaparken Twitter’da birbiri ardına mesajlar gönderilmişti. Uçağın çalıştığı binanın önünden süzülerek Hudson Nehri’ne indiğini paylaşanlar, uçak nehre indikten sonra fotoğrafını çekip yine Twitter üzerinden gönderenler, kendi helikopteri bulunan haber kanallarına bile fark atarak olayın televizyonlardan çok önce tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştı. Örneğin, nehre inmiş uçağın bir fotoğrafını paylaşan Janis Krüms‘ün çekip Twitpic üzerinden Twitter’da paylaştığı fotoğraf 1 milyondan fazla görüntülenmişti. Bu olay, “Evet, Twitter ciddiye alınması gereken bir medyadır.” görüşünü güçlendirmişti.

Twitter o günden bu yana pek çok kez kendi rekorunu kırmayı başardı. Futbol dünya kupası, ABD’deki önemli spor organizasyonlarının finali derken Türk kullanıcılar da ülkemizde yasaklandığı dönemde normalden iki üç kat fazla paylaşım yaparak ilginç bir rekoru sahiplenmişti.

Yükselen değer: Güney Amerika

Twitter, bir sonraki rekorunu ise Güney Amerika’dan çıkaracağa benziyor. Bunun iki önemli nedeni var: Brezilya’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası ve yine Brezilya’nın başkenti Rio de Janerio’da düzenlenecek Yaz Olimpiyatları.

Araştırma sonuçları da bu iddiayı destekliyor. GlobalWebIndex’in raporuna göre aktif Twitter kullanıcılarının yüzde 23’ü Güney Amerika ülkelerinde bulunuyor. 16-64 yaş aralığındaki kullanıcıları baz alan araştırmaya göre en yüksek pay ise yüzde 29 ile Ortadoğu ve Afrika bölgesinde. Araştırmada son 1 ay içinde herhangi bir cihazdan Twitter hesabına giriş yapmış olan kullanıcılar değerlendirmeye alınmış.

eMarketer’in Nisan 2015 tarihli araştırmasına göreyse ülke bazında Brezilya Güney Amerika ülkeleri arasında 14.2 milyon kullanıcıyla ilk sırada bulunuyor. 2013-2019 arasının ele alındığı projeksiyona göre bu ülkede 2019 sonunda 17.8 milyon Twitter kullanıcısı bulunacak. İkinci sırada yer alan Meksika‘nın 8.1 milyondan 11.2 milyona, üçüncü sıradaki Arjantin‘in ise 4.1 milyondan 5.9 milyon kullanıcıya çıkması bekleniyor. Bölge genelinde 2013’te yüzde 43.6’lık bir kullanıcı artışı yaşanırken, bu oranın nüfusun daha fazla kesimine ulaşması nedeniyle yıldan yıla azaldığı görülüyor. 2015 sonu için öngörülen bölgedeki toplam Twitter kullanıcısı ise 30 milyonu geçiyor.

Yeni rekor Güney Amerika’dan çıkacak

Screen_Shot_2014-07-14_at_10.22.50Yukarıda bahsettiğimiz hızlı yükselişte, geçen yıl Brezilya’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nın önemli bir rolü var. Twitter’ın kendi verilerine göre #WorldCup etiketiyle toplam 672 milyon tweet atılmış. Bunlar arasında öne çıkansa Brezilya – Almanya arasındaki yarı final maçı. 8 Temmuz’daki bu maç için atılan tweet sayısı tam 35.6 milyon. Almanya – Arjantin arasındaki final maçı için bu sayı 32.1 milyon.

Aynı dakika içinde atılan en fazla tweet ise Almanya’nın kupayı kazanması sonrası gönderilmiş: Tam 618.725 tweet. İkinci sırada ise Almanya milli takımından Mesut Özil’in Sami Khedira’ya yaptığı asistle atılan gol var: 580.166 tweet. Yine bir ek bilgi olarak bu tweet’lerin dağılımının yalnızca Amerika kıtası odaklı olmadığını, saat farkına rağmen özellikle Batı Avrupa’da daha yoğun bir kullanım olduğunu belirtelim.

Benzer, hatta daha yüksek adetlere ise 2016’daki Yaz Olimpiyatları’nda ulaşıldığını görmek sürpriz olmayacak. Özellikle Güney Amerika ülkelerindeki hızlı kullanıcı sayısı artışı, Olimpiyatlar sırasında kırılacak rekorların (Usain Bolt’un yeni 100 metre rekorunu bir kez daha kırdığını düşünün) anında tüm dünyayla paylaşılması Twitter adına yeni rekorlar getirecektir. Rekoru oluşturan tweet’lerin dağılımında ise anında paylaşanlar ile olimpiyat ruhunu yaşayıp bir iki dakika geç paylaşanlar arasındaki farka bakmak gerekecek.

Rekor sosyal medya reklam harcamalarında da kendisini gösterecek

Güney Amerika’nın bu çıkışı sosyal medyada yapılan reklam harcamalarında da etkisini gösteriyor. Yine eMarketer’in rakamlarına göre bölgedeki sosyal medya odaklı reklam harcamaları 2015 sonunda 700 milyon dolara yaklaşacak. Fikir vermesi için tüm dünyadaki sosyal medya reklam harcamalarından Twitter’ın 2 milyar dolar, Facebook’un 15.5 milyar dolar ve LinkedIn’in 903 milyon dolar gelir elde ettiğini ekleyelim. 2015 için dünya genelindeki beklenti 23.6 milyar dolar. Pastadan büyük dilimi alan Kuzey Amerika’nın 2013’teki 4.94 milyar dolarlık hacminin bu yıl 10 milyar dolar barajını aşacağını, Güney Amerika’nın ise Olimpiyatlar’ın düzenleneceği önümüzdeki yıl 700 milyon dolara ulaşacağını söylememiz gerek.

WorldWebIndex’in araştırmasında oran olarak en fazla aktif Twitter kullanıcısına sahip olan Ortadoğu ve Afrika bölgesi ise reklam harcamalarında son sırada yer alıyor. Mecra farketmeksizin geçen yıl 100 milyon dolar barajını aşabilen sektörün 2017 sonunda bile ancak 280 milyon dolara çıkması bekleniyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir