Suudi Arabistan yapay zeka yatırımını Nvidia çipleri ile artırıyor. Bunun için Nvidia H100 GPU satın alımı yapılacak.
Suudi Arabistan en az 3.000 Nvidia H100 GPU satın aldı. Nvidia CEO’su Jensen Huang bunun için üretici yapay zekaya yönelik tasarlanmış ilk çip diyor. 14.592 CUDA çekirdeği, 80 GB HBM3 kapasitesi ve 5.120 bit bellek veri yolu ile 40.000 dolar gibi devasa bir fiyata sahip.
BAE ayrıca binlerce Nvidia yongası satın aldı. Abu Dabi’nin Masdar Şehrindeki devlete ait Teknoloji İnovasyon Enstitüsünde Falcon adlı kendi açık kaynaklı büyük dil modelini geliştirdi. Kaynaklar, Nvidia’nın bu yıl dünya çapında çoğu ABD teknoloji şirketlerine giden yaklaşık 550.000 H100 GPU göndereceğini söylüyor. Suudi Arabistan’ın kamu araştırma kurumu Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 2023’ün sonuna kadar yaklaşık 120 milyon dolar değerinde 3.000 tane alacak. Karşılaştırma yapmak gerekirse OpenAI, ChatGPT’yi 1.024 A100 çip üzerinde eğitti. Yani BAE bu satın alımlarla yapay zeka özelinde büyük bir projeye imza atacak gibi görünüyor.
Yapay zeka yatırımlarında artış var
Suudi Üniversitesi çipleri kendi süper bilgisayarı Shaheen III’ü oluşturmak için kullanıyor. Bir Grace CPU ile bir H100 Tensor Core GPU’yu birleştiren 700 Grace Hopper süper yongasını paketleyecek. Çipler ayrıca, Amerika’nın varlık listesindeki Çin üniversitelerinden mezun olduktan sonra ABD’de okuyamayan veya çalışamayan Çinli araştırmacılar tarafından geliştirilen bir LLM oluşturmak için kullanılıyor. Bu arada BAE’li Falcon LLM, iki ay boyunca 384 A100 yongası üzerinde eğitildi. Ülke, AI/LLM ile ilgili daha fazla uygulama için yeni bir grup Nvidia yongası satın aldı.
İnsan hakları ve basın özgürlüğü söz konusu olduğunda her iki Körfez ülkesi de iyi bir itibara sahip değil. Ancak Çin’in aksine Suudi Arabistan ve BAE’ne yapay zeka çip ihracatı konusunda ABD kısıtlamaları yok. Yapay zekayı gözetim gibi amaçlar için kullanmak, birçokları için endişe verici bir olasılıktır ve sistemlerinde Batı sürümlerinde bulunan etik korkuluklar bulunmayabilir.
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler dünya lideri olma umuduyla sektöre milyonlar akıtıyor. Çin ve Rusya bile bu ödülü hedeflediklerini söylediler, ancak tüm yaptırımlar ve sınırlamalar nedeniyle bu zor olacak. Nvidia, Çin pazarı için en iyi yapay zeka çiplerinin daha az güçlü versiyonlarını yapıyor.