Techinside Google News
Techinside Google News

Ters işlem nedir?

Ters işlem özellikle e-ticarettte önemli bir hayat kurtarıyor. Peki ters işlem nedir ve hangi otelde devam edeceğiz.
- Advertisement -

Ters işlem e-ticaret’te önemli bir yere sahip. Peki ters işlem nedir ve hangi otelde devam edeceğiz.

Ters işlem; Visa, Mastercard, Amex, Troy gibi uluslararası ödeme kuruluşlarının şartları arasında yer alan ve kart kullanıcısını korumayı amaçlayan kural. Kredi kartı sahipleri, yapmış oldukları işlemler karşısında iş yeri ile sorun yaşarsa önlem alabiliyor. Bununla birlikte kendisi tarafından askında kalan işlemler olduğunu tespit edebiliyor. Bu işlemlerle ilgili olarak kartı veren bankaya harcama itirazı (chargeback) başvurusunda bulunma hakkına sahip. Bu işleme “ters ibraz” deniyor. Bu itiraz ilk olarak kart sahibi tarafından kartının ait olduğu bankaya yapılıyor. Böylelikle banka tarafından işlemin yapıldığı iş yerine bu talep iletiliyor. İlgili banka da iş yerinden itiraza konu olan işlem ile ilgili detayları talep ediyor. peki ters işlem nedir?

Talep edilen detayların yetersiz olması durumunda kart sahibi haklı bulunursa, itiraz edilen işlem tutarı iş yeri bankası tarafından ilgili iş yerinden tahsil ediliyor. Böylelikle kartın ait olduğu bankaya aktarılıyor. Bankalar tüm bu işlemlerde kart kuruluşlarının kurallarına uymak zorunda. Bununla birlikte prosedür, sadece Türk bankaları için devam etmekte olan bir süreç değil. Kart kuruluşlarının kurallarının geçerli olduğu her yerde itiraz şekli aynı. Yurt içi ve yurt dışı pek çok alanda sanal kartlar kullanılıyor.

Hangi nedenlerle ters işlem talep ediliyor?

  • Belge talepleri
  • Kart hamilinin işlemi hatırlamaması
  • Kart hamili onayı dışında gerçekleşen işlemlere itirazlar (Dolandırıcılık İtirazları)
  • Süreç hatası itirazları (Mükerrer işlem, İşlem tutarında farklılık, vb.)
  • İptal/İade işlem itirazları
  • Ürün/Hizmet temini itirazları
  • Satın alınan ürün/hizmetin hasarlı/kusurlu/tarif edildiği gibi olmadığı itirazlar
  • Provizyon hatası itirazları

Denetçi  banka tarafından bir ters ibraz başlatılırsa, amir banka kendi denetçi                ağındaki iletişim yoluyla ters ibraz işlemini kolaylaştırıyor. Daha sonra Ticaret Bankası sinyali alıyor. Böylelikle satıcının onayı ile fonların transferine izin veriyor. Bununla birllikte hileli ödemeler gibi bazı durumlarda, kartı veren banka, talebi bir tahsilat departmanına gönderirken kart sahibine ters ibraz verebiliyor. Bu durumda, bir banka sorumluluğu üstlenir ve iddiayı araştırırken ve çözerken ihtiyat fonları yoluyla maliyeti emiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir