Yapay zeka kullanım alanları ile kullanıcılar için günlük rutinleri ortadan kaldırıyor. İş süreçlerinde verimlilik ve hız kazandırıyor.
Yapay zeka teknik sistemlerin çevrelerini algılamasını, algıladıklarıyla ilgilenmesini, sorunları çözmesini ve belirli bir hedefe ulaşmak için hareket etmesini sağlıyor. Yapay zeka sistemleri, önceki eylemlerin etkilerini analiz ederek ve otonom olarak çalışarak davranışlarını belirli bir dereceye kadar uyarlama yeteneğine sahip. Bazı yapay zeka teknolojileri 50 yılı aşkın bir süredir var. Ancak bilgi işlem gücündeki gelişmeler, muazzam miktarda verinin kullanılabilirliği ve yeni algoritmalar, son yıllarda büyük yapay zeka atılımlarına yol açıyor.
Başlıca kullanım alanları
Çevrimiçi alışveriş ve reklamcılık
Yapay zeka, kullanıcıların önceki aramalarını ve satın alma işlemlerini analiz ediyor. Bununla birlikte diğer çevrimiçi davranışlarına dayalı olarak insanlara kişiselleştirilmiş öneriler sağlıyor. Yapay zeka ürünleri optimize etme, envanter planlama, lojistikte bir hayli etkili.
İnternet aramaları
Arama motorları, kullanıcıları tarafından alakalı arama sonuçları sağlamak için sağlanan geniş veri girişinden öğreniyor.
Dijital kişisel asistanlar
Akıllı telefonlar, mümkün olduğunca alakalı ve kişiselleştirilmiş hizmetler sağlamak için yapay zekayı kullanıyor. Soruları yanıtlıyor, önerilerde bulunabiliyor. Günlük rutinleri düzenlemeye yardımcı olan sanal asistanlar her yerde erişilebilir hale geldi.
Makine çevirileri
Yazılı veya sözlü metne dayalı dil çeviri yazılımı, çevirileri sağlamak ve iyileştirmek için yapay zekaya güveniyor. Bu, otomatik altyazı gibi işlevler için de geçerli.
Akıllı evler, şehirler ve altyapı
Akıllı termostatlar, enerji tasarrufu yapmak için davranışlarımızdan ders alıyor. Bununla birlikte Akıllı şehir geliştiricileri, bağlanabilirliği iyileştirmek ve trafik sıkışıklığını azaltmak için trafiği düzenlemeyi umuyor.
Arabalar
Kendi kendini süren araçlar henüz standart olmasa da arabalar zaten yapay zeka destekli güvenlik işlevlerini kullanıyor. Örneğin AB, olası tehlikeli durumları ve kazaları tespit eden otomatik sensörler olan VI-DAS’ın finanse edilmesine yardımcı oldu.
Siber güvenlik
Yapay zeka sistemleri, sürekli veri girişi, kalıpları tanıma ve saldırıları geri izleyebiliyor. Böylelikle siber saldırıları ve diğer siber tehditleri tanımaya ve bunlarla mücadele etmeye yardımcı olabiliyor.
Dezenformasyonla mücadele
Bazı yapay zeka uygulamaları, sosyal medya bilgilerini inceleyebiliyor. Böylelikle sansasyonel veya endişe verici kelimeleri arayarak ve hangi çevrimiçi kaynakların yetkili kabul edildiğini belirliyor. Daha sonra sahte haberleri ve dezenformasyonu tespit edebiliyor.