Techinside Google News
Techinside Google News

Avrupa, Adobe’nin 20 milyar dolarlık Figma satın alımı için soruşturma başlattı

Avrupa Komisyonu, Adobe'nin 20 milyar dolarlık Figma satın almasına yönelik soruşturma başlattı. İşte detaylar...
- Advertisement -

Avrupa Komisyonu, Adobe’nin 20 milyar dolarlık Figma satın almasına yönelik derinlemesine soruşturmayı onayladı. Komisyon, bu anlaşmanın rekabeti olumsuz etkileyebileceğini belirterek, interaktif ürün tasarım yazılımları ve dijital varlık oluşturma araçlarının küresel pazarındaki rekabeti azaltabileceğinden dolayı soruşturma başlattığını duyurdu.

Eylül ayında duyurulan Adobe’nin Figma’ya devasa teklifi, dünya genelindeki dikkat çekmişti. ABD Adalet Bakanlığı (DoJ) ve Birleşik Krallık, anlaşmanın rekabete zarar verebileceği gerekçesiyle soruşturma başlatmışlardı. Avrupa Komisyonu, Şubat ayında da satın alma işlemini rekabet açısından inceleyeceğini duyurmuştu; bu nedenle son gelişmeler bekleniniyordu.

Soruşturmanın temel noktası, Figma’nın satın alınmasının Adobe’nin ana rakiplerinden birini ortadan kaldırıp kaldırmayacağı ve tasarım yazılımı pazarını nasıl etkileyebileceği konusuna odaklanacak. Komisyon, Figma’nın interaktif ürün tasarım araçlarında “açık ara pazar lideri” olduğunu vurgulayarak, satın alma sonrasında alternatif oyuncuların pazarda yer bulmasının zorlaşabileceği uyarısında bulundu. Adobe dijital varlık oluşturma araçlarında lider olsa da, Figma şu anda Adobe üzerinde “kısıtlayıcı bir etki” oluşturuyor. Bu durum, Figma’nın satın alınmasıyla birlikte etkili bir rekabetçi konumunun tehlikeye girebileceği anlamına geliyor.

Avrupa Komisyonu’nun rekabet politikasından sorumlu başkan yardımcısı Margrethe Vestager, “Adobe ve Figma, dijital alanda yaratıcı topluluklar için önde gelen iki yazılım sağlayıcısıdır. Pek çok kullanıcı ve işletme, dijital tasarım araçlarıyla işlerini geliştiriyor. Soruşturmamızın amacı, kullanıcıların geniş bir dijital yaratıcı araç havuzuna erişmeye devam etmelerini sağlamak” dedi.

Anlaşma, AB birleşme yönetmeliklerindeki ciro eşiklerini aşmasa da, rekabetin azalabileceği yönünden endişeli. Son dönemde, Avrupa, büyük teknoloji satın alımlarını incelemek konusunda kararlı bir tutum sergiliyor. Ancak engelleme yerine uygun şartlar ve gözetim koşulları getirmeyi tercih ediyor.

AB, Microsoft’un Activision’ı satın almasını onaylamıştı

Geçtiğimiz aylarda AB Komisyonu, Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasının rekabet incelemesini tamamladı. AB kuralları çerçevesinde, Komisyon’un satın almayı Microsoft’un taahhütlerine bağlı olarak onayladığı belirtildi. Microsoft, PC ve konsol oyunlarını 10 yıl süreyle bulut akış hizmetleriyle dağıtma taahhüdü sundu. Bu taahhütler, Avrupa’daki tüketicilerin Activision Blizzard oyunlarını istedikleri bulut hizmeti aracılığıyla kullanmalarına imkan tanıyacak şekilde tasarlandı. AB Komisyonu, bu taahhütlerin rekabet endişelerini giderdiğini vurguladı. Microsoft, yaklaşık 69 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alma planını geçen yıl duyurmuştu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir