Techinside Google News
Techinside Google News

ChatGPT’nin modası geçti mi?

OpenAI’in geliştirdiği ChatGPT; inovatif yönü, yaygın kullanımı ve bilinirliği ile yapay zeka teknolojisi için dönüm noktası olan bir ürün.
- Advertisement -

OpenAI’in geliştirdiği ChatGPT; inovatif yönü, yaygın kullanımı ve bilinirliği ile yapay zeka teknolojisi için dönüm noktası kabul edilebilecek bir üründü. Fakat yarattığı başarıyı sürdürme yönünde geliştirilen birçok yeni ürün, sağladıklarıyla onu geçti. Görünüşe göre artık yeni LLM araçlarının devri geldi.

LLM’ler ve üzerine inşa edilen araçlar

LLM, tipik olarak petabaytlarca metin verisi üzerinde eğitilmiş bir tür AI sistemi. Sorgulandığında bir sonraki kelimeyi veya cümleyi tahmin etmek için tüm bu verilerdeki kalıpları arıyor ve bu da insan benzeri etkileşime neden oluyor. Sohbet robotuda, LLM’ye erişen bir araç. ChatGPT bir chatbottur. Ücretsiz sürüm, GPT-3.5 adlı bir LLM’ye ve ücretli sürüm GPT-4.0’a erişir.

OpenAI açık kaynak

Bunlar sadece iki LLM veya aynı LLM’nin iki versiyonu. Ancak orada birçok karşılaştırılabilir model var. Aslında, sayı şaşırtıcı derecede yüksek.

Stanford bilim adamları kısa süre önce LLM’ler üzerine çalışmalarını yayınladılar. Şu anda mevcut olan 15.821 LLM’yi belirlediler ve onları anlamamıza ve bağlamsallaştırmamıza yardımcı olmak için Constellation adlı bir kaynak oluşturdular.

LLM sohbet robotları temelde çok amaçlı. Ancak bu, her şey için ChatGPT gibi bir araç kullanmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ayrıca, Stanford ve UC Berkeley’in tartışmalı yeni raporu, ChatGPT’nin bazı kullanımlar için aslında “aptal” kaldığını öne sürüyor.

En yeni LLM ürünlerinden biri Microsoft ve Meta’dan geliyor; adı LLaMA 2. LLaMA 2’yi denemenin birçok yolu var. Llama 2’yi girişim firması Andreessen Horowitz tarafından düzenlenen bir demo aracılığıyla deneyebilirsiniz. Kodu Meta’dan veya AI paylaşım platformu Hugging Face’den indirebilir, Microsoft Azure üzerinden erişebilir veya Amazon SageMaker JumpStart’ta deneyebilirsiniz. Veya sorgulara cevap vermek için LLaMA 2 ve Perplexity.ai’yi birleştiren benzersiz bir kaynağa göz atabilirsiniz.

Bunun ötesinde, yakında çok daha fazla LLM var. Apple’ın bile Google Cloud’da çalışan Google makine öğrenimi çerçevesi Jax’ın üzerine bir tane oluşturduğu bildiriliyor. Kod adı “Ajax” ve bazı iç mühendisler tarafından gayri resmi olarak “AppleGPT” olarak anılıyor. Çalışanlar bunu ürün prototipleme çalışmaları ve diğer kullanımlar için kullanıyor.

Teknoloji kurucusu, melek yatırımcı, ürün tasarımcısı ve Product Hunt süper kullanıcısı Chris Messina, geçtiğimiz günlerde Google podcast’inde Bu Hafta’da, Product Hunt’taki uygulamaların ezici çoğunluğunun artık %80’in kuzeyindeki yapay zekaya dayandığını söyledi. Sadece bir yıl önce, Product Hunt’taki AI tabanlı uygulamalar çok daha nadirdi.

Cloud geliri ve yıllık %55 artan yeniden yapılandırılmış gelir, gelecekte güçlü bir performansın işaretçisi olarak görünüyor. IFS, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Kurumsal Varlık Yönetimi (EAM), Saha Servis Yönetimi (FSM) ve Kurumsal Servis Yönetimi (ESM) çözümlerinde liderliğini sürdürürken, yazılım gelirleri yıllık bazda %44 oranında arttı.

Her gün çevrimiçi olan yeni araçlar ve güçlü güncellemeler alan mevcut araçlarla, Futurepedia ve AI Top Tools gibi küratörlü arama araçları aracılığıyla yeni ürünler aramak iyi bir fikir.

Örneğin, arama motoru değiştirme çalışmaları için Phind adlı bir site; size hem LLM’den türetilen sonucu hem de veriler için kullandığı arama motoru bağlantılarını veren LLM tabanlı bir arama motoru. Mevcut bilgi için ChatGPT’den çok daha üstün olan birçok kaynaktan biri. Genel olarak, LLM tabanlı sohbet robotları arama motorlarından çok daha düşük ve arama ile yapay zekayı birleştirmek en iyisi.

Ve bu araçların ne kadar hızlı geliştiği göz önüne alındığında, gelecek ay, hatta gelecek hafta belirli bireysel amaçlar için en iyi sohbet robotlarının, tarayıcı eklentilerinin, web sitelerinin ve uygulamaların tamamen farklı olabileceğini hatırlamak önemli.

AI dünyası şu anda o kadar çeşitli ve karmaşık ki, verebileceğim en iyi tavsiye çılgın bir bilim adamı gibi deney yapmak. Yapabildiğiniz kadar çok yeni araç deneyin. Yapay zekayı işinize entegre etmeyi deneyin. Yaratıcı sorgular çalıştırın. Ve AI’yı beyin fırtınası ortağı ve sondaj tahtası olarak kullanın.

Yapay zeka dünyası inanılmaz derecede hızlı değişiyor ve teknolojinin vaadi ve tehlikeleri oldukça ezici. Teknoloji ve iş dünyasındaki hepimizin ona macera, öğrenme ve deney duygusuyla yaklaşması gerekiyor. Ve bu kadar hızlı gelişen bir atmosferde ChatGPT’ye bağlı kalmayın derim.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir