Techinside Google News
Techinside Google News

Motor değil, vizyon mükemmeliyet merkezi gerek

Yerli dizel motor için Motor Mükemmeliyet Merkezi kurulacağını açıklayanların, otomotiv teknolojilerinin nereye gittiğini görebilmeleri için bu etkinliğe katılmaları gerek.
- Advertisement -
continental-connected-cars
Görsel: Continental

TechInside’da otomotiv teknolojileri üzerine çok sayıda yazı hazırladım. Kendi kendine giden otomobiller, bunların yazılımları, kullanılacak sensör ve kameraların maliyeti, tüketicilerin bunlara ne kadar ek ücret ödeyebileceği araştırmaları gibi pek çok yazı.

Bu yazıların hemen hepsinde ise yerli otomobil kavramının yalnızca kaporta ve biraz da yedek parça anlamında düşünülmesini eleştirdim. TechInside dergimizin son sayısında da bundan yakınmış, siteye aldığım yazımda Sakarya’nın Karadeniz kıyısındaki Karasu bölgesinin otomotiv vadisi ilan edilmesinin lokasyon yönünden olumsuz etkilerini sıralamış ve yine kaporta motor ikileminde kalındığı eleştirisini yöneltmiştim.

Bugün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın Twitter’dan paylaştığı “yerli dizel motor için Motor Mükemmeliyet Merkezi kuruyoruz.” mesajı çarptı gözüme. Bu tip bir motorun Türk mühendisler tarafından geliştirilecek olması önemli olmakla birlikte, yakın gelecekte ayrılmaz ikili haline gelecek otomotiv ve teknolojinin yine birbirinden uzak kaldığını görmek üzücü oldu.

Maalesef Türkiye’de şu anki kamu yöneticilerinin vizyonu, ille de yerli olsun bakışıyla dünyaya orta ve uzun vadede satamayacağı ürünler geliştirme konusunda ısrarlı. 2050’ye kadar fosil yakıt kullanan araçların kalmayacağı araştırmalarla ortaya çıkmış durumda. Bir umut, dünyanın nerede olduğunu ve nereye gittiğini yazarsam belki birilerinin kararı değişebilir.

Telematics, Autonomy, Mobility

Başlığın İngilizce olmasının sebebi bu ana başlıklar altında düzenlenecek önemli bir organizasyonun temelini içermesi. 3-4 Haziran 2015’te, ABD’de otomotivin kalbi kabul edilen Detroit’te gerçekleştirilecek olan bu etkinlik, yeni otomobil modellerini değil, doğrudan bu alanda kullanılacak teknolojilerin masaya yatırıldığı bir organizasyon olacak. Örneğin;

Connected Car Data başlığı altında, otomobillerin birbiriyle haberleşmesi yoluyla özellikle istenmeyen kazaların önüne geçilmesi konuşulacak.

Safety, ADAS, Autonomous başlığı altındaysa teknolojinin yardımıyla otonom sürüşe giden yol haritası şekillendirilecek.

Smart Mobility bölümünde; her geçen gün yaygınlaşan araç paylaşım platformlarının, 21. yüzyılın yeni trendi olmasındaki rolü değerlendirilecek.

Legislation vs. Technology ise yoğun teknoloji kullanımıyla dönüşecek sektörün ve günlük mobil yaşamın hukuki boyutu ele alınacak.

Son başlık olan Cyber Security, yani siber güvenlik ise adeta teknolojik oyuncaklara dönüşen araçların siber tehditlerden nasıl uzakta tutulacağını inceleyecek.

Detroit’teki otomotiv teknolojileri etkinliğinin konu başlıkları.

Etkinlikteki konuşmacılar arasında teknik ünvanlı kişilerin çokluğu, sektörün ne yöne gideceğini gösteriyor. Örneğin Nissan “Bağlantılı Araçlar Hizmetleri Direktörü” Dan Teeter ile katılırken; General Motors’tan Otonom Sürüş Uzmanı Priyantha Mudalige ile yer alacak. Subaru’nun konuşmacısı, Kuzey Amerika’daki Başkan Yardımcısı ve CIO’su Brian Simmermon olurken, aynı ünvana sahip yöneticisiyle katılan bir başka şirket ise Volvo. Volvo Otomobil Grubu’nun CIO’su Klas Bendrik, bağlantılı araçların otomotiv sektörünü nasıl dönüştürdüğü üzerine bir konuşma gerçekleştirecek.

Elbette yalnızca otomotiv üreticilerinin temsilcileri yok. Örneğin navigasyon teknolojileri geliştiren TomTom‘un Yönetim Kurulu Üyesi Alain De Taeye, MIT AgeLab adına biliminsanı Bryan Reimer, Microsoft Başkan Yardımcısı Bryan Biniak ve animasyon filmleriyle tanıdığımız Dreamworks‘ten yine başkan yardımcısı Jim Mainard sektör dışı isimlerden bazıları.

3000’den fazla orta ve üst düzey yöneticinin katılacağı açıklanan etkinliğe Türkiye’den – en azından izlemek için – giden sektör yöneticileri olacak mı bilemiyorum. Ancak Silikon Vadisi’ne gidip yeni teknolojileri incelemekten kaçınmayan özellikle kamudaki üst düzey yöneticilerin de, Türkiye’nin güçlü olduğu bu alanda “otomotiv sektörü nereye gidiyor?” sorusunun yanıtını öğrenebilmeleri için yerlerini almaları gerektiğini düşünüyorum.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir