İş düzenini planlama konusunda Notion önemli bir kolaylık sağlıyor. Peki Notion nasıl kullanılır? Veritabanları ve blok nasıl oluşturulur?
Notion kendisini “hepsi bir arada çalışma alanı” olarak tanımlıyor. Mac ve Windows için masaüstü uygulamalarına sahip. Ancak Notion’a tarayıcınız üzerinden de erişebiliyorsunuz. Notion , yakın geçmişteki en hızlı büyüyen üretkenlik araçlarından biri. Notion’ın boş sayfa yapısı, kullanımı bir hayli kolaylaştırıyor. Bu makalede, Notion’ı kullanmaya başlamanın ve temellerini anlamanın bazı yaygın ve kolay yollarını paylaşacağız.
Notion’ın temel öğesini blok olarak tanımlayabiliriz. Bloklarla her türlü yazılı içeriği oluşturabileceğinizi hızlıca göreceksiniz. Görüntüler, PDF’ler veya YouTube videoları gibi her tür medyayı blokların içine kolayca gömebilirsiniz. . Son zamanlarda bloklar, kullanıcıların Figma dosyalarını doğrudan Notion’a eklemelerine izin verecek hale geldi. Framer prototiplerini, bir Google Haritası ekleyebilir ve hatta OneDrive’da depolanan dosyaları doğrudan bir bloğun içine gömebilirsiniz. Notion’daki temel blok, Notion’ın ilk günlerinden bu yana muazzam bir şekilde gelişti ve şimdi dosyalarla çalışmanın yeni yollarının kilidini açtı.
Veritabanları ile sayfaları düzenleme
Notion’da aslında veritabanları sayfa koleksiyonları işlevi görüyor. Bir veritabanı içindeki her öğe, içinde diğer alt sayfaları vb. depolayabileceğiniz kendi düzenlenebilen sayfa yapısı anlamına geliyor. Bir veritabanındaki her sayfa, kaydedilen dosyalarınızı çeşitli şekillerde görüntülemek üzere etiketlemenize olanak tanıyor.
Her veritabanı görünümü türü bir düzen olarak kabul ediliyor.
- Tablo düzeni: Bu görünüm, öğelerinizi satırlar ve sütunlardan oluşan bir sayfada gösteriyor.
- Pano düzeni: Eskiden “Kanban görünümü” olarak bilinen bu görünüm, öğelerinizi özelliğine göre gruplandırıyor. Sayfayı gruplar arasında soldan sağa veya sağdan sola taşımanıza olanak tanıyor.
- Zaman çizelgesi düzeni: Bu görünüm, öğeleri tarih özelliklerine göre sıralar ve öğeleri soldan sağa bir zaman çizelgesinde görselleştirmenize olanak tanıyor.
- Takvim düzeni: Bu görünüm ayrıca öğeleri tarih özelliklerine göre sıralar ve öğeleri geleneksel bir takvime yerleştiriyor.
- Liste düzeni: Bu basit görünüm, tüm öğelerinizi uzun bir listede gösteriyor. Listeyi hangi özelliklere göre sıralayacağınızı özelleştirmenizi sağlıyor.
- Galeri düzeni: Bu görünüm en iyi şekilde resim özellikleri veya dosyalarla kullanılıyor. Öğelerinizi görseller için harika olan daha büyük kartlarda sergiliyor.
Notion’a alışmanın en iyi yolu, içeri girip bazı bloklar, sayfalar ve veritabanları ile denemeler yapmak. Tüm farklı blok türlerine erişmek tüm seçenekleri görebilirsiniz.