Techinside Google News
Techinside Google News

Wi-Fi 6E bağlantısı kablosuz geleceği yönlendiriyor

Wi-Fi 6E bağlantısı saniyede 1 Gigabitlik hacmiyle gelecek vaat ediyor. Wi-Fi 6E bu kapasitesiyle kablosuz geleceğe yön veriyor.
- Advertisement -

Wi-Fi 6E bağlantısı saniyede 1 Gigabitlik hacmiyle gelecek vaat ediyor. Wi-Fi 6E bu kapasitesiyle kablosuz geleceğe yön veriyor.

Deloitte bağlantı anketine göre COVID-19 sayesinde, neredeyse bir gecede tüketicilerin fiziksel ve dijital dünyaları arasındaki çizgiler bulanıklaştı ve ev, sanal çalışma, öğrenme, fitness, sağlık, alışveriş, sosyalleşme ve eğlence için genel merkez haline geldi. Tüm bunların gerçekleşmesi için, her zamankinden daha fazla Wi-Fi ekipmanına ve yüksek hızlı bant genişliğine ihtiyacımız var. İşte burada Wi-Fi 6E devreye giriyor.

Wi-Fi 6E bağlantısına neden ihtiyaç duyuyoruz?

2022’de ortalama bir evde 22 ağa bağlı cihaz vardı. Bazılarımız, gerçekten Gigabit Ethernet (GbE) ve 10 GbE çalıştırırken, çoğumuz evlerimizde veya ofislerimizde Wi-Fi kullanıyoruz. Ancak artık Wi-Fi 6E’nin sağlayabileceği hıza ihtiyacımız var. 802.11ax olarak bilinen Wi-Fi 6E , kablosuz teknolojideki en son gelişme. Wi-Fi 6’nın yeteneklerini 6 GHz bandına genişletiyor. 5,925 GHz ile 7,125 GHz arasında değişen bu yeni frekans bandı, 1.200 MHz’e kadar ek spektrum sunarak daha fazla bant genişliği, daha yüksek hızlar ve daha düşük gecikme sağlıyor.

Wi-Fi 6E’nin diğer bir avantajı da, kanallarının şu anda sınırlı bir spektrum aralığına sıkıştırıldığı mevcut Wi-Fi bantlarıyla çakışmaması. Özellikle 1999’daki 802.11b Wi-Fi standardı sınırlı frekans aralığından beri kullandığımız 2,4 GHz aralığı, onu Wi-Fi trafiği sıkışıklığına dönüştürüyor. Tıpkı gerçek dünyadaki trafik sıkışıklıkları gibi, bu da hem iş hacminde hem de gecikme süresinde yavaşlamalara neden oluyor. Wi-Fi 6E’nin 160 MHz kanal trafik şeritleri de çok daha fazla veriyi işleyebiliyor. Wi-Fi 6 cihazları teoride saniyede 9,6 Gigabit (Gbps) ile maksimuma çıkarken, gerçek dünyada hızların en iyi ihtimalle 1 Gbps’nin kıl kadar üzerinde olduğunu göreceksiniz.

Birincisi, Wi-Fi 6E ayrıca 2,4 ve 5 GHz’i desteklerken, 6 GHz ek spektrum kapasitesi, 14 ek 80 MHz kanalı veya yedi ek 160 MHz geniş kanalı barındırabilir. MHz aralığı ne kadar büyük olursa, içine o kadar fazla veri sığdırabilirsiniz. Wi-Fi 6E ayrıca çok kullanıcılı, çok girişli, çok çıkışlı (MU-MIMO) destekler. Bu standart, erişim noktanızın (AP) aynı anda birden fazla alıcıya iletim yaparken aynı zamanda birden fazla vericiden aynı anda alım yapmasına olanak tanır. İkincisi, örgü ağ performansını en üst düzeye çıkarmak için kullanışlı.

Wi-Fi 6E, aynı miktarda spektrumda daha fazla veriyi kodlamak için 1024 dördün genlik modülasyon modunu (1024-QAM) kullanıyor. Ayrıca belirli bir aralıkta daha yüksek veri hızları sağlamak için hüzmeleme kullanır ve bu da belirli cihazlar için daha büyük ağ kapasitesi sağlıyor. Son olarak, yoğun Wi-Fi ortamlarında ağ verimliliğini artırmak ve hem yukarı bağlantı hem de aşağı bağlantı trafiği için gecikmeyi azaltmak amacıyla kanalları paylaşmak için  ortogonal frekans bölmeli çoklu erişim (OFDMA) kullanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir