Techinside Google News
Techinside Google News

Kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılacak

Kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılacağını belirten genelge, Resmi Gazete’de yayınlandı. Peki yol haritası nasıl olacak?
- Advertisement -

Kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılacağını belirten genelge, Resmi Gazete’de yayınlandı. Peki yol haritası nasıl olacak?

Bilişim sektöründe “özgür yazılım ve açık kaynak kodlu yazılım (AKKY)” bağımsızlık ve sürdürülebilirlik için büyük önem taşıyor. Bugün (29 Temmuz 2023) tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan genelgeye göre, AKKY geçiş süreci ile ülkemizde dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışma başlatılacak.

Kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım dönemi

Yayınlanan genelgeye göre, öncelikle kullanılan lisanslı yazılımlar analiz edilecek. Bu analizle birlikte hangilerinin AKKY geçişe uygun olduğu yol haritası raporu ile belirlenecek. Bu rapor için şablon Dijital Dönüşüm Ofisi web sitesinde paylaşılacak. AKKY Geçiş Analiz Rehberi referans alınarak dokuz ay içerisinde hazırlanacak. Yani önümüzdeki dokuz aylık süreçte hangi yazılımların açık kaynak koda uygun olduğu belirlenmiş olacak.

Dijital Dönüşüm Ofisi Twitter hesabından yapılan paylaşımda: “Kamuda açık kaynak kodlu yazılımların (AKKY) kullanımını yaygınlaştıracak Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlandı. Genelge ile birlikte #DijitalinYüzyılı’nda kamuda #AKKY kullanımını yaygınlaştırarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi ile rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) neden önemli?

AKKY, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı kullanma, çalışma, değiştirme ve dağıtma haklarını herhangi bir amaç için verdiği bir lisans altında yayınlanan bilgisayar yazılımı olarak nitelendiriliyor. AKKY, kullanıcı ile geliştirici arasında açık bir işbirliği sunuyor. Böylelikle geliştirme ve bakım gibi süreçte kullanıcı taraf daha esnek bir şekilde hareket edebiliyor. Bununla birlikte, kodu inceleme imkanı yazılıma olan güveni artırıyor. Kullanıcı taraf, yazılımın kalitesini doğrudan ölçümleyebiliyor. Standish Group’un 2008 yılında yayınladığı bir rapora göre, açık kaynak yazılım modellerinin benimsenmesi, tüketiciler için yılda yaklaşık 60 milyar dolar tasarruf sağladı. Açık kaynak kodlu yazılım ile birçok şirketin farklı bakış açısını bir araya gelmesi ürünü daha iyi getiriyor.

Açık kaynak kod, çalışma amacıyla kullanılabiliyor. Yazılım dili bilen son kullanıcıların yazılımı kişisel ihtiyaçlarına göre uyarlamalarına olanak tanıyor. Yeniden yapılandırmalar, iyileştirmeler açık kaynak kodlu yazılımda çok daha hızlı ve kolay yapılabiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir