Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekalı ürünlere denetleme gelecek mi?

ASPI yaptığı açıklamaya Çin merkezli yapay zekalı ürünlere denetleme getirilmesini istedi. ASPI güvenlik endişelerini paylaştı.
- Advertisement -

ASPI yaptığı açıklamaya Çin merkezli yapay zekalı ürünlere denetleme getirilmesini istedi. ASPI güvenlik endişelerini paylaştı.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) yaptığı açıklamada, Çin yapımı yapay zeka özellikli ürünlerin 5G ekipmanına benzer endişeler uyandırması ve bu nedenle düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Batıdaki hükümet kurumları, ulusal sistemlerde Çin yapımı 5G ekipmanlarını en az 2019’dan beri bir güvenlik riski olarak değerlendiriyor. Bu da yasaklara ve pahalı sökme ve değiştirme programlarına neden oluyor. Endişeler arasında, casusluğa izin veren olası arka kapılar ve Çinli şirketlerin, ne talep ederse etsin, Pekin’e uymak zorunda olduğu yer alıyor. Huawei bu iddiaları her zaman yalanlamıştı.

Çin merkezli ürünler risk olabilir

ASPI’den Simeon Gilding, “Otoriter Yapay Zekayı Azaltmak” başlıklı bir raporda, yapay zeka özellikli ürünlerin belki de hafifletilmesi daha zor olan 5G’den daha büyük bir risk oluşturduğunu savundu. 5G hayati olsa da hala çoğunlukla telekomünikasyonla sınırlıdır ve bu nedenle sınırlı maliyetlerle kapsam olarak sınırlı. Bu arada yapay zeka, insanların alışacağı şekilde insan hayatının her alanına dokunacak bir noktaya doğru ilerliyor. Yapay zeka özellikli teknolojiler ve sistemler kurulduktan sonra, büyük olasılıkla otomatik internet ve kullanımlarını kullanıcının görüş alanının dışına taşıyabilecek yazılım güncellemeleriyle donatılıyor.

Ancak yapay zekanın pek çok şekilde uygulanacağı için potansiyel olarak arka planda gizlenirken çevrimiçi davranışları etkileyerek toplumların düşünme biçimini şekillendirecek, işleri ve kredileri koruyacak şekilde yürürlüğe girecek ve ayrıca trafik ağları, deniz operasyonları veya demiryolu gibi sistemlerde uygulanacak. Bu nedenle kontrol etmek imkansız olacak.

Düşünce kuruluşu, hükümetlerin şu anda yapay zekanın kendisini düzenlemek için acele etmesine rağmen, otoriter ülkelerden yapay zeka özellikli ürün ve hizmetlerin muhtemelen göz ardı edileceğini söyledi. Bu nedenle ASPI’nin tavsiyeleri, üç parçalı bir denetim çerçevesi, kırmızı ekip oluşturma ve yapay zeka özellikli ürünlerin düzenlenmesini içeriyor. Denetim, hem sistemin temel hizmetler, kamu sağlığı ve güvenliği, demokratik süreçler, açık pazarlar, ifade özgürlüğü hem de hukukun üstünlüğü açısından ne kadar kritik olduğunun değerlendirilmesini kapsıyor. Ayrıca bir ürün veya hizmete maruz kalma ölçeğine de bakıyor. Daha sonra sistemdeki riskleri dahili olarak belirlemek için kırmızı takımlama kullanılacak. Siber güvenlik uzmanları, casusluk amaçlı kötü amaçlı yazılım yerleştirmek için bağlı cep telefonlarına ve BT sistemlerine atlamak için kullanıp kullanamayacaklarını araştırırken Gilding, TikTok’u yeniden ekip oluşturulabilecek bir ürün örneği olarak kullanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir