Techinside Google News
Techinside Google News

Atlantik Okyanusu akıntısı 2025’te çökebilir

Hayati önemde olduğu düşünülen Atlantik Okyanusu akıntısı 2025'te çökebilir. Akıntıyla ilgili analizler pek de olumlu görünmüyor.
- Advertisement -

Hayati önemde olduğu düşünülen Atlantik Okyanusu akıntısı 2025’te çökebilir. Akıntıyla ilgili analizler pek de olumlu görünmüyor.

Okyanus iklim sisteminin geri dönüşü olmayan bir devrilme noktasına yaklaştığını belirten bir araştırmaya göre, kuzey yarımkürede hava durumunu yöneten hayati bir okyanus akıntıları sistemi, yüzyılın ortalarında ve potansiyel olarak iki yıl kadar erken çökebilir. Ancak diğer araştırmacıların tahminlerin doğruluğu konusunda şüpheleri var.

Atlantik meridyen devrilme sirkülasyonu (AMOC), tropik bölgelerden Kuzey Atlantik’e ılık su taşıyan bir taşıma bandı gibi davranan büyük bir okyanus akıntıları sistemi olarak biliniyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinin AMOC’yi zayıflattığı konusunda uyarıyor. Sistemin gelecekte potansiyel olarak çökebileceğini söylüyor. Sonuç, The Day After Tomorrow filminde yoğun bir şekilde dramatize ediliyor.

AMOC zayıflıyor

Ancak AMOC’un gücü yalnızca 2004’ten beri sürekli olarak izleniyor ve araştırmacıları böyle bir çöküşün ne zaman gerçekleşebileceğine dair net tahminler yapmak için yeterli uzun vadeli veriden yoksun bırakıyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), iklim modellemesine dayanarak, içinde bulunduğumuz yüzyılda tam bir AMOC çöküşünün olası olmadığını söylüyor.

Her ikisi de Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nden kardeşler Peter ve Susanne Ditlevsen yeni çalışmalarında, AMOC’nin istikrarı için bir vekil olarak 1870’e kadar uzanan kutup altı Kuzey Atlantik’ten deniz yüzeyi sıcaklığı verilerini kullandı. Amoc’un küresel ısınma nedeniyle 1.600 yılın en zayıf durumunda olduğu zaten biliniyordu ve araştırmacılar 2021’de bir devrilme noktasının uyarı işaretlerini tespit etti.

Yeni analiz, küresel karbon emisyonları azaltılmazsa, 2050’lik merkezi bir tahminle, 2025 ile 2095 arasındaki çöküş için bir zaman ölçeği tahmin ediyor. Geçmiş çökmelerden elde edilen kanıtlar, buzul çağları sırasında meydana gelmelerine rağmen, birkaç on yıl içinde 10C’lik sıcaklık değişikliklerini gösteriyor. Diğer bilim insanları, bir devrilme noktasının nasıl sonuçlanacağına dair varsayımların ve altta yatan verilerdeki belirsizliklerin, devrilme noktasının zamanlamasının güvenilir bir tahmini için çok büyük olduğunu söyledi. Ancak hepsi, bir Amoc çöküşü olasılığının son derece endişe verici olduğunu ve karbon emisyonlarında hızlı kesintileri teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Amoc, ılık okyanus suyunu kuzeye, soğuduğu ve battığı direğe doğru taşıyarak Atlantik’in akıntılarını yönlendirir. Ancak Grönland’ın buz örtüsünün hızla erimesinden ve diğer kaynaklardan gelen tatlı su akışı, akıntıları giderek daha fazla boğuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir