Girişimcilerin özellikleri arasında onları başarıya sürükleyen birçok faktör yer alıyor. Bu yazımızda öne çıkan on özelliği listeledik.
Girişimcilik, kar elde etmek için bir ticari girişimi geliştirme, organize etme ve yürütme yeteneği ve hazırlığını kapsıyor. Girişimcilik konusunda birçok kişi istekli olsa da bunun için bazı özellikler gerekiyor. Temel olarak hatalardan ders çıkarma, çok fazla denemek ve sabırlı olmak bunlar arasında yer alıyor. Bu yazımızda girişimcilerin özelliklerini sizler için listeliyoruz.
10 maddede girişimcilerin özellikleri
Merak
Başarılı girişimciler, onları diğer organizasyonel liderlerden ayıran merak odaklı bir kişilik özelliğine sahip oluyor. Bir girişimcinin meraklı kalma yeteneği, sürekli olarak yeni fırsatlar aramasına olanak tanıryo. Girişimciler bildiklerini düşündükleri şeylerle yetinmek yerine, farklı yolları keşfediyor.
Deney
Merakın yanı sıra, girişimciler yapılandırılmış deney yapmaya ihtiyaç duyuyor. Böylelikle her yeni fırsatta bir girişimci, peşinden gitmeye değip değmeyeceğini belirlemek için testler yapıyor.
Uyarlanabilirlik
Her senaryoya hazırlıklı olmak neredeyse imkansız. Ancak başarılı iş liderlerinin uyarlanabilir olması gerekiyor. Bu, özellikle beklenmedik değişiklikler olursa olsun işlerinin ilerlemeye devam etmesini sağlamak için durumları değerlendirmesi ve esnek kalması gereken girişimciler için geçerli.
Kararlılık
Başarılı olmak için bir girişimcinin zor kararlar vermesi ve onların yanında olması gerekiyor. Böylelikle bir lider, finansman ve stratejiden kaynak tahsisine kadar işlerinin gidişatına rehberlik etmekten sorumlu olmalı.
Ekip oluşturma
Çoğu durumda, bir girişimi başarıya götüren, bir bireyden ziyade girişimci ekip oluyor. Böylelikle kendi işinizi kurarken, birbirini tamamlayan yeteneklere sahip ve ortak bir hedefe katkıda bulunan ekip arkadaşlarıyla çevrelenmeniz çok önemli.
Risk toleransı
Girişimcilik genellikle riskle ilişkilendiriliyor. Böylelikle bir girişim başlatmak için bir girişimcinin risk almasını gerektirdiği doğru olsa da, bunu en aza indirmek için adımlar atması da gerekiyor.
Başarısızlık
Yeni girişimlerin yaklaşık yüzde 75’inin başarısız olduğu tahmin ediliyor. Başarısızlığın nedenleri çok geniş. Kusurlu bir iş modelinden odaklanma veya motivasyon eksikliğine kadar her şeyi kapsıyor.
Pes etmemek
Girişimcilik süreci boyunca birçok hipotezin yanlış olduğu ortaya çıkıyor ve bazı girişimler tamamen başarısız oluyor. Böylelikle bir girişimciyi başarılı kılan şeylerden biri, hatalarından ders almak, soru sormaya devam etmek diyebiliriz.
İnovasyon
İnovasyon, girişimcilerin hepsinin olmasa da bazılarının sahip olduğu bir özellik. Neyse ki bu, geliştirilebilen bir tür stratejik anlayış. Stratejik düşünme becerilerinizi geliştirerek, yenilikçi fırsatları tespit etmek ve girişiminizi başarı için konumlandırmak oldukça önemli.
Uzun vadeli odaklanma
Son olarak, çoğu insan girişimciliği bir iş kurma süreci olarak düşünür. Bir girişimi başlatmanın ilk aşamaları, başarısı için kritik öneme sahip olsa da, işletme faaliyete geçtikten sonra süreç sona ermez.